Обратно към пълната версия на статията »

Издъхна последният гръцки крал - Константинос Втори

Издъхна последният гръцки крал - Константинос Втори
A A+ A++ A

Екс кралят на Гърция Константинос Втори, който беше на власт преди възстановяването на Републиката през 1974 г., е починал в Атина на 82-годишна възраст.

Бившият суверен, който е братовчед на британския крал Чарлз Трети и кръстник на престолонаследника принц Уилям, е починал от мозъчен удар, съобщи гръцката телевизия ЕРТ.

Той беше хоспитализиран в Атина миналата седмица заради инсулт и респираторни проблеми, посочват гръцки медии. В продължение на седем дни той е бил в реанимацията на столичната клиника "Игия", където е бил докаран в критично състояние, посочва сайтът "Нюзбомб".

В болницата с него са били членове на семейството му, съпругата му Анна-Мария, неговите деца и неговата сестра, бившата испанска кралица София.

В последно време бившият монарх имаше редица здравословни проблеми. Той прекара инсулти в миналото, а през декември 2021 г. беше диагностициран с пневмония и белодробен оток. Тогава той отново бе лекуван в болница "Игия". После монархът бе хоспитализиран и заради Ковид-19. Освен това бившият крал имаше проблеми с придвижването и в последно време бе на инвалидна количка.

Константинос Втори е роден на 2 юни 1940 г. в Атина. Той бе крал на Гърция от 1964 г. до 1974 г. Потомък е на династията Шлезвиг-Холщайн-Глюксбург, син е на крал Павлос Първи и на Фредерика Хановерска. Като потомък на датския крал Кристиан Девети той е носел и титлата принц на Дания.

След идването на власт в Гърция на хунтата на черните полковници Константинос Втори се опита да й се противопостави и призова народа на въстание. Но не получи поддръжка и бе принуден да напусне страната и да заживее в Рим. През 1973 г. след референдум монархията в Гърция бе ликвидирана от хунтата и страната стана република. След края на военната диктатура демократичното правителство на Константинос Караманлис проведе втори референдум през 1974 г., на който бе потвърдена волята на народа да няма монархия. Константинос Втори никога не призна тези референдуми и никога официално не се отказа от престола.

До 2013 г. бившият крал живееше със семейството си в Лондон. През май 2013 г. семейството се премести за постоянно в Гърция, в населеното място Порто Хели, в община Ермионида, на 6 километра от остров Спецес. Заради сериозни проблеми със здравето обаче в последните месеци бившият монарх живееше в Атина недалеч от болницата, в която се лекуваше.

През 2002 г. Констанитинос Втори и други членове на семейството му бяха компенсирани с 13,7 милиона евро за тяхната бивша собственост в Гърция, включваща и двореца "Татой" северно от Атина, който сега се реставрира, както и вила на остров Корфу, където бе роден принц Филип, херцогът на Единбург. Сега тази вила е превърната в музей.

Константинос Втори и съпругата му имат пет деца. Преди да се възкачи на престола, той е бил и състезател по ветроходство и неговият тим печели златни олимпийски медали от Олимпийските игри през 1960 г.

БТА

#Гърция