Обратно към пълната версия на статията »

Вижте уникална снимка на Пеле от съблекалнята на стадион "Васил Левски"

Вижте уникална снимка на Пеле от съблекалнята на стадион "Васил Левски"
A A+ A++ A

През 1959-а младият (на 18 години), но вече световен шампион по футбол Пеле идва в София заедно с отбора на “Сантос” за приятелски мач с националния отбор на България.

Уникална снимка му е направена в съблекалнята на Националния стадион “Васил Левски” и е от архива на известния спортен журналист Станчо Станчев, работил във в. “Поглед” и “Народен спорт”. Той е баща на журналиста Павел Станчев, ръководил преди време Нова тв (2004 - 2008), а по-късно и Би Ти Ви (2014 - 2016). В момента Павел Станчев е главен изпълнителен директор на унгарската медийна група TV2.

Това е първото в историята на “Сантос” турне в Европа, което стартира точно от София. България е и единствената страна от социалистическия лагер, в която бразилският гранд гостува.

Първият двубой е на 23 май срещу “Б” националния ни отбор и резултатът е 3:3. Точно в този мач Пеле бележи един от головете.

Вторият двубой е само ден по-късно, като “А” отборът на България е надигран с 2:0.

В състава на “Сантос” освен Пеле играят още двама световни шампиони от първенството в Швеция през 1958 г., където бразилците вземат първата от петте си титли на планетата. Това са Зито и Пепе. Зито обаче е контузен и не взема участие в двата мача в София.

#Пеле