Обратно към пълната версия на статията »

Започва се! Новият китайски Омикрон вече е у нас

Започва се! Новият китайски Омикрон вече е у нас
A A+ A++ A

Новият подвариант на Омикрон вече е у нас. Първите случаи са регистрирани в последните дни на изминалата година. Това обяви пред „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Става въпрос за щама XBB.1.5. Преди дни от Великобритания изнесоха данни, според които мутацията е довела до ръст на хоспитализираните пациенти, особено сред по-възрастното население. „Да, XBB.1.5 е щамът, който очакваме да прави белите този сезон. Факт е, че той се разпространява много лесно. В Англия например той удвои представителството си за десетина дни. Същото се повтаря и в други страни в Европа“, обясни доц. Кунчев.

Произход

Новият подвариант не произхожда от Китай. Първите случаи са регистрирани в Индия в края на лятото, но след това щамът бързо успя да достигне до всички страни в света.

„По-лесно се предава, но нямаме данни да предизвиква по-голяма смъртност. С други думи той е с по-ниска вирулентност и патогенност. Ако това остане така, значи, че здравната система наистина ще е натоварена, защото повече хора ще го срещат, ще се разболяват и ще имат нужда от медицинска помощ, но едва ли ще достигнем плашещите стойности на смъртността, които имахме през 2020 и 2021 г.“, коментира още доц. Кунчев.

Имунитет

Данните за XBB.1.5 показват, че от всички налични варианти досега той най-успешно заобикаля имунитета, както след преболедуване, така и след ваксиниране. „Една от характеристиките на този вариант е именно тази, но това не значи, че няма предпазен ефект от имунизацията. Да, при срещата с него можем да се разболеем, но вижте процента на хората в интензивни отделения, да не говорим за смъртните – колко от тях са неимунизирани. Над 90% са. Така че, ако ваксината не пази от заразяване и заболяване, тя пази от тежко протичане и смърт“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Без мерки за идващи от Китай

Няма да се въвеждат ограничителни мерки срещу COVID-19 спрямо пристигащи от Китай в България. Това съобщиха от здравното министерство. Оттам се позовават и на данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според които вариантите на COVID, циркулиращи в Китай, вече се разпространяват в ЕС и не са предизвикателство за населението. В същото време Европейската комисия излезе с препоръки към хората, пътуващи от и до Китай, да носят маски в самолета и да спазват дистанция. При качване на полет от азиатската държава пътниците ще трябва да представят и отрицателен тест.



#КОВИД-19 #Омикрон