Обратно към пълната версия на статията »

Зимата се завръща – кога очакваме отново снега

Зимата се завръща – кога очакваме отново снега
A A+ A++ A

След почти пролетното време, което ни съпътстваше през дългите празнични дни, зимата отново ще напомни за себе. От Националния институт по метеорология и хидрология предупредиха, че на 10 януари (вторник) се очакват значителни валежи от дъжд, които вечерта ще преминат и в сняг.

Дотогава през почивните дни ще е предимно слънчево. Ще бъде почти тихо или със слаб вятър, в събота - западен, в неделя - южен. Температурите ще се понижат и в неделя минималните ще са между минус 2° и 3°, максималните – предимно между 6° и 11°. В неделя сутринта на места, главно по поречието на Дунав и в югоизточните райони, ще бъде с ниска облачност или мъгла.

В понеделник преди обяд на повече места в западната част на Дунавската равнина и на Горнотракийската низина ще има мъгли или ниска облачност. В Източна България вятърът ще се ориентира от югоизток и ще се усили до умерен. По-късно през деня от запад ще започне увеличение на облачността, а през нощта срещу вторник в западните райони ще започнат валежи от дъжд.

Във вторник и сряда ще бъде предимно облачно. В много райони ще има валежи от дъжд, повишава се вероятността за значителни количества. Още във вторник в западната половина от страната вятърът ще се смени със северозападен, в сряда в източните райони - север-североизточен; ще бъде умерен до силен и ще нахлува сравнително студен въздух.

Със застудяването във високите котловинни полета в Западна България, в Предбалкана и североизточните райони дъждът ще преминава в сняг. През нощта срещу четвъртък валежите ще спрат, вятърът ще отслабва.

В четвъртък облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът навсякъде ще отслабне, до вечерта в отделни райони и ще стихне. Отново ще се затопля.

#зима сняг #първи сняг #слаб сняг