Обратно към пълната версия на статията »

Арменците празнуват Коледа и Богоявление

Арменците празнуват Коледа и Богоявление
A A+ A++ A

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление.

На Рождество Христово арменците се поздравяват така: „Христос се роди и богояви да бъде благословено богоявлението му". На самата Коледа – 6 януари, се ходи на гости при роднини и приятели, разменят се малки подаръци. Задължително се носят грис халва и бонбони.

Армения е първата страна, която официално приема християнството и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. Учениците на Христос - св. Тадей и св. Вартоломей, разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. И поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква. През 301 г. по времето на св. Григорий Просветител християнството става официална религия в Армения, припомня БГНЕС.

Масата в дома е подредена предварително. На Бъдни вечер за трапезата арменците приготвят солено тесто. Това е нещо като баница, в която се слага пара или копче. Рибата е основно ястие и се пие червено вино. Освен това се прави традиционното ядене тафсос долма, т. е. сарми от булгур и кисело зеле.

И за арменците, и за българите Рождество Христово е свързано главно с трапезата. За разлика от българите арменците обаче не кичат елха. Те стриктно спазват традицията за Голямата празнична литургия на 6 януари.

У нас живеят близо 40 000 арменци, а близо 10 милиона са пръснати по света.

#Коледа #арменци