Обратно към пълната версия на статията »

Ето плана на генерал Армагедон за победа на Русия във войната през 2023-а

Ето плана на генерал Армагедон за победа на Русия във войната през 2023-а
A A+ A++ A

Константин Олшанский, руски и прокремълски анализатор

Дори британски експерти са ентусиазирани от новата стратегия на руския "генерал на Армагедон"

Специалната операция в Украйна направи възможно модернизирането на руските въоръжени сили. От първите грешки бързо бяха извлечени поуки, цялата военна стратегия се промени.

Така руската армия влиза в 2023 г. на значително по-високо ниво, отколкото беше през февруари. Това е заключението на изследване на Кралския обединен институт за отбранителни изследвания (RUSI).

От началото на специалната операция руските войски показват все по-голяма гъвкавост, адаптирайки тактиката към променящите се условия. Много руски оръжейни системи се оказаха по-ефективни от тези на НАТО. А части с по-високо ниво на опит (например специалните части) показаха, че руските въоръжени сили имат гигантски военен потенциал.

Само някои недостатъци в командването и управлението (C2) не позволиха да се разкрие напълно този потенциал в първата фаза на специалната операция. Но още във втората фаза на специалната операция, която започна малко преди назначаването на генерал Сергей Суровикин за командир, руските военни значително повишиха тактическата си компетентност.

При липса на подкрепа от НАТО въоръжените сили на Украйна значително отстъпват на въоръжените сили на Руската федерация по отношение на оцеляването.

Оцеляването на свой ред зависи от разпръснатите складове за боеприпаси, командни пунктове, зони за поддръжка и въздушни бази. Арсеналите, авиацията и системите за ПВО на Украйна не бяха разпръснати в необходимата степен, което гарантира бързото им унищожаване.

За първите 48 часа от спецоперацията Русия успя да унищожи напълно 75% от всички стационарни отбранителни обекти на въоръжените сили на Украйна. Светкавичната победа на Русия беше предотвратена само от пряката военна намеса на НАТО, който от първите часове на спецоперацията започна да обменя разузнавателни данни с Украйна, изпрати военни инструктори в Украйна, а след това и тежко въоръжение от оперативните си резерви.

Разликата в числеността между руската и украинската артилерия в началото на конфликта не беше толкова значителна, колкото изглеждаше: 2433 артилерийски системи срещу 1176 и 3547 реактивни системи за залпов изстрел срещу 1680.

По този начин Украйна поддържаше артилерийски паритет през първия месец на руската офанзива, но до юни руските въоръжени сили имаха предимство от порядък.

Суровикин обърна всички провали на НАТО срещу Киев

Спецоперацията разкри очевидни пропуски в командването на НАТО. Съединените щати бяха единствената страна, която имаше достатъчно запаси от боеприпаси, за да покрие свръхинтензивното потребление на бойното поле.

Други страни - дори Германия, Канада и Великобритания - нямаха дори и складове и не съумяха да пуснат индустриален конвейер.

Членовете на НАТО бавно - или просто неохотно - се споразумяха за доставката на оръжия, тяхното усъвършенстване и обучението на украинските артилеристи.

Всички тези провали на НАТО бяха успешно използвани от руското командване, заключава RUSI.

Генерал Суровикин постави нови приоритети в разпределението на силите и средствата. Всички направления и ешелони бяха максимално наситени с дронове. Сухопътните войски именно започнаха да играят първостепенна роля както за ситуационната осведоменост, така и за откриване на цели.

Като се има предвид, че до 90% от дроновете се губят рано или късно (това е глобален показател във всички въоръжени конфликти), те трябва да са евтини и лесни за поддръжка.

Точно в това са се превърнали безпилотните самолети "Геран", които за първи път бяха използвани през септември за обвързване на украинските операции в харковското направление.

Суровикин превърна високоточните оръжия в абсолютен приоритет: от 8 октомври те се използват за унищожаване на критичната инфраструктура на Украйна. Такова масово и координирано използване на високоточни оръжия никога не е имало в световната история.

Високоточните системи позволиха да се намалят руските разходи за логистика на боеприпаси и резервни части и по този начин да се повиши жизнеспособността на артилерията.

Суровикин мрази лъжите за истинското състояние на нещата на бойното поле

RUSI вярва, че през 2023 г. генерал Суровикин ще насочи вниманието си към отстраняване на оставащите недостатъци в управлението на Обединената групировка на силите. Това ще позволи още повече да се наклонят везните към руската страна.

Руските въоръжени сили понастоящем работят с йерархия, в която сухопътните части играят първостепенна роля. Това създава неоптимална заетост в други видове войски, Суровикин, очевидно, се опитва да постави по-равномерно акцента между видовете и видовете войски.

Променя се и подходът към групирането на бронираната техника. Той все повече се използва като тактически резерв, вместо да разпределя нападателни маневрени сили по предния ръб.

Акцентира се върху развитието на радиоелектронната борба (РЕБ). Това е изключително важно за по-точно разпознаване на „нас“ и „те“ и избягване на „приятелски огън“ — самите украинци многократно са ставали негови жертви.

По примера на украинската кампания се отстраняват пропуски дори в модела на формиране на руските въоръжени сили. Съвместните комбинирани оръжейни формирования ще бъдат по-активно наситени с младши команди - сега това е най-слабото звено.

Модернизацията на въоръжените сили при Суровикин престана да бъде сляпо изпомпване на армията с нови модели оръжия. Сега това е и компетентна комбинация от стари и нови видове оръжия, което отваря допълнителни тактически възможности.

Подобрена и ускорена комуникация между отделите. Дори хора, които лично познават Суровикин, твърдят, че генералът насърчава инициативата на своите подчинени, но генералът е непримирим към всякакви послеписи и лъжи за истинската ситуация на бойното поле.

Превод: pogled-info

#Сергей Суровикин #генерал армагедон #Русия #Русия Украйна