Обратно към пълната версия на статията »

ФИФА иска всяка страна да кръсти стадион на Пеле

ФИФА иска всяка страна да кръсти стадион на Пеле
A A+ A++ A

Световната футболна федерация ФИФА ще поиска всяка страна по света да кръсти свой стадион в памет на Пеле. Това обяви днес президентът на базираната в Цюрих организация Джани Инфантино.

Краля на футбола с рождено име Едсон Арантес до Нашименто почина на 82-годишна възраст миналия четвъртък. Той е единственият футболист в историята, печелил световната купа три пъти (1958, 1962, 1970).

Инфантино съобщи идеята си пред журналисти в Бразилия, където пристигна за погребението на Пеле. "Ще поискаме всяка страна по света да кръсти поне един от своите футболни стадиони на името на Пеле, така че децата да знаят неговата значимост. Някъде, където се бележат голове, децата ще могат да попитат кой е Пеле", заяви швейцарецът.

Едсон Арантес до Нашименто - Пеле, единственият Крал на футбола, почина днес в клиниката "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло. 82-годишният трикратен световен шампион бе там от края но ноември, когато

В деня на кончината на Пеле президентът на ФИФА разпространи трогателно изявление, което започваше с думите: "За всеки, който обича тази красива игра, това е денят, който никой не искаше да настъпва. Денят, в който загубихме Пеле."

През април 2021 г. Рио де Жанейро се отказа от намерението да прекръсти прочутия стадион "Маракана" (чието официално име е "Естадио Жорналиста Марио Фильо") на името на Пеле. Тогава идеята беше отхвърлена с вето на щатския губернатор.

Ковчегът с тялото на Пеле беше изложен днес на стадион "Вила Белмиро" в Сантос, където Краля изигра 18 сезона с екипа на едноименния отбор. Десетки хиляди хора се стичат за поклонението, което ще продължи 24 часа (до 15:00 ч. българско време на 3 януари). Погребението на Пеле е насрочено за утре, като в Бразилия ще бъде обявен тридневен национален траур.

Същевременно от ръководството на "Сантос" съобщиха, че е взето решение клубът да не вади от употреба №10, с който играеше легендата.

Президентът на бразилския гранд Андрес Руеда обясни, че молбата на семейството на Едсон Арантес до Нашименто е била обсъдена от членовете на управата. Решаващо се е оказало интервю на самия Пеле, в което той е заявил, че предпочита номерът му да продължи да бъде използван, с думите:

"По-добре №10 да остане достъпен. Така хората никога няма да го забравят."

#Пеле