Обратно към пълната версия на статията »

Автоинструктор-камикадзе от Враца даде на 10-годишното си внуче да кара кола, не било незаконно

Автоинструктор-камикадзе от Враца даде на 10-годишното си внуче да кара кола, не било незаконно
A A+ A++ A

Меко казано скандален клип предизвика вълна от дискусии в социалните мрежи. На кадрите се вижда как 10-годишно дете кара кара учебен автомобил по улица във Враца, а според автоинструктора Красимир Начев (на снимката) нямало нищо незаконно в това внучето му да стои зад волана.

„Докато подминавах автомобила погледнах в дясно и видях едно малко момченце – на видима възраст около 10 години, как шофира автомобила. До него имаше възрастен човек, но колата се движеше изключително бавно и криволичеше. Затова отбих и започвах да снимам, за да се види какво се случва. Подадох и сигнал на телефон 112“, разказва пред bTV Боян Митов, който е подал сигнала.

Митов допълни, че на видеоклипът се вижда изправеното дете, което едва вижда пътя зад волана. Не е ясно как детето е достигало до педалите, но според очевидецът е непосилно за едно толкова малко дете да шофира автомобил на тази възраст.

„Лошото е, че точно тези хора, които трябва да ни учат как да шофираме и какво поведение на имаме на пътя, нарушават правилата. Попитах дядото дали е запознат със закона. Той ми отговори, че прави това от 40 години и не смята, че това е някакво нарушение. Детето му било достатъчно подготвено, за да управлява автомобил“, обясни Боян Митов.

Красимир Начев е дядото на 10-годишния шофьор от клипа. Той е автоинструктор. И не смята, че се е случило нещо незаконно.

„Пак казвам, аз му държа волана с едната ръка, автомобилът не е частен, а е учебен, лицензиран, с дубъл педали, в който аз държа през цялото време волана и контролирам през цялото време автомобила. Движим се на първа и втора предавка, това беше около 500-600 метра. Някакъв възмутен, бдителен гражданин се обадил и аз трябва сега, без вина виновен, да давам обяснение“, обяснява Начев.

Дядото е категоричен, че няма как да стане ПТП с учебен автомобил. Заради празничните дни по улиците в града е имало само няколко автомобила в движение. Полицията обаче все пак е свалила номерата на учебната кола. Очаква се да му бъде и наложена санкция в размер от 300 до 500 лв.

Пред Нова телевизия пък Начев каза, че по време на коледните празници решили да отидат в внука си на полигон, за да покарат.

„Бях му обещал. Той кара електрически скутер, въпреки че няма право да го управлява. На връщане в града ме попита „Дядо, може ли да покарам 500 метра?”. Реших да му позволя. Държах волана през цялото време. Не мисля, че беше опасно. Освен това, аз превключвам скоростите, движим се на първа и втора предавка. Той искаше по-скоро да си направи селфи, за да покаже на приятелите си, че е карал кола. Аз контролирах изцяло нещата, а той само се кефеше”, разказа в „Здравей, България” автомобилният инструктор. Мъжът е получил акт, който смята да обжалва.

#Враца #автоинструктори