Обратно към пълната версия на статията »

EС очаква още повече бежанци

EС очаква още повече бежанци
A A+ A++ A

Ръководителката на Агенция на Европейския съюз в областта на убежището Нина Грегори заяви, че очаква броят на молбите за получаване на убежище да продължи да се увеличава, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Съвсем ясно е, че увеличаването на броя на молбите ще продължи в обозримо бъдеще", каза Грегори в интервю пред германската медийна група "Функе". Грегори заяви, че нестабилността и заплахите за сигурността на хората са характеристики на света днес и добави, че "за жалост те не са временни". Геополитическите събития през последните две години са имали пряко въздействие върху необходимостта от международна защита, което е довело до повишаване на разселването в посока страните от ЕС, каза още тя.

Между януари и октомври тази година в ЕС са постъпили почти 790 000 молби за предоставяне на убежище, което е с 54% повече в сравнение със същия период на миналата година, посочи Грегори. Все пак тя отбеляза, че нивото остава под това от 2015 г. и 2016 година. По данни на оглавяваната от нея агенция повечето хора, търсещи убежище, идват от Сирия, Афганистан и Турция.

На бежанците от войната в Украйна не се налага да преминават през дългата процедура за предоставяне на убежище в ЕС. Малко след началото на руската инвазия на тях започна да им се предоставя временна защита. Грегори каза, че по тези правила са били регистрирани 4,7 милиона души. Задействането на временните правила е предотвратило срив на националните системи за предоставяне на убежище в Европа, но милионите регистрации са поставили европейските системи за прием "под значително напрежение", добави тя.

Грегори призова да бъде постигнат напредък по планираните реформи на европейските системи за предоставяне на убежище и миграция. Тя каза, че приветства декларация на ниво ЕС за намиране на структурни решения преди изборите за Европейски парламент през 2024 година.