Обратно към пълната версия на статията »

Най-вкусната и лесна рецепта за постна питка за празничната трапеза

Най-вкусната и лесна рецепта за постна питка за празничната трапеза
A A+ A++ A

Постната питка е първото нещо, за което трябва да помислите за празничната трапеза на Бъдни вечер. Както всяка година, цялото семейство се събира около нея и похапва само ястия без месо.

Според традициите, на 24 декември се сервират нечетен брой ястия. Това може да бъдат сарми, туршия, варен фасул, постна питка, ошав, варено жито, орехи, плодове и други. След като най-възрастният от родата прочете молитва и прекади масата (в някои краища на страната), той трябва да отчупи от обредния хляб.

Първото парче от питката е за Богородица, следват за къщата и починалите. После се раздава на всички присъстващи. Трябва да се опита от всички ястия – за здраве и берекет.

Всяка година по Бъдни вечер много домакини се чудят каква рецепта за постна питка да използват. Някои вече имат горчив опит от предишни празници. Обикновено тя става твърда като камък и не може да бухне достатъчно. Вкусът пък е друг проблем, защото твърде многото сода променя цвета и придава горчивина.

Постни рецепти – питка
Ето и какви продукти са ви необходими:

3 с. л. олио;
400 мл хладка вода;
700 г брашно;
1 пакетче бакпулвер;
1 ч. л. сода бикарбонат;
1 ч. л. сол;
2 с. л. оцет.

Постна питка за Бъдни вечер – как да я приготвите?
Вземете подходящ съд и с помощта на сито пресейте брашното. По този начин ще имате по-пухкава питка накрая.

В малка чашка смесете содата бикарбонат и оцета. Това е един от ключовете към изпичането на чудесна содена питка. След това изсипете шупналата смес към брашното, като добавите хладката вода и олиото. За предпочитане е да направите кладенче в средата, така ще ви е по-лесно.

Започнете да месите тестото с ръце, докато получи балончета. Оформете на топка, намажете го с малко олио и оставете настрани. Може да го покриете с кърпа и да изчакате около 15 минути, за да се вдигне леко.

Капама за Коледа – как да я приготвите?
Постни рецепти за Бъдни вечер: Сарми с орехи и стафиди
Постни рецепти – ориз със сини сливи
После поставете тестото в добре намазнена тава. Нека да не е много голям размер.

Трябва да печете вашата постна питка в предварително загрята фурна на 180 градуса. За около 30 минути ще е готова.

Надяваме се, че ще се справите без никакви усилия. Да ви е сладко!

#Бъдни вечер #питка #постна питка