Обратно към пълната версия на статията »

България се прощава с проф. Христо Мермерски

България се прощава с проф. Христо Мермерски
A A+ A++ A

Поклонението пред българския учен проф. Христо Мермерски ще е днес, 23 декември, в 11 часа в църквата Св. София.

Проф. Христо Мермерски почина на 20 декември. За тъжната новина съобщи синът му Йончо във Фейсбук профила си.

Проф. Мермерски е български агробиолог и политик. Известен е с книгите си за целебното и здравословно хранене, народната медицина и природната медицина.


Роден е на 24 юли 1934 г. в село Ботево, Врачанско. По-малък брат е на генерал-майор Марин Мермерски.

През 1962 г. завършва специалност „Биотехнология“ в Селскостопанската академия. Защитава докторантура в Москва. След това специализира в Англия, има и стаж в Колежа по механизация в щата Илинойс, САЩ.

Заместник-министър е на земеделието (през 70-те години). Председател е на Селскостопанската академия, заместник-генерален директор на „Агропромкомплект“, съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон.

Ръководител на департамент по агромениджмънт в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Кандидат е за народен представител в Европейския парламент, издигнат от ПП Съюз на патриотичните сили „Защита“ (2009).

Автор е на многобройни книги, свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето и на повече от 450 научни и научно-популярни публикации. Работи в областта на природната и народната медицина от 1957 година. Написва 31 книги към 2020 г.

#поклонение