Обратно към пълната версия на статията »

Депутатите приеха на първо четене прилагането на компенсация от 1 лев за цените на горивата

Депутатите приеха на първо четене прилагането на компенсация от 1 лев за цените на горивата
A A+ A++ A

Народните представители приеха на първо четене прилагането на компенсации от един лев за цените на горивата, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Законопроектът бе гласуван с 214 гласа. "За“ гласуваха 166 души, като това бяха от ПГ на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промянта“, "Демократична България“, "Български възход“, ДПС, както и независимият депутат Явор Божанков. "Против“ бяха от ПГ на "Възраждане“, както и 15 народни представители от БСП.

В доклада на Комисията по енергетиката се казва, че със закона се въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива, тъй като те са един от двигателите на инфлацията в страната.

Рафинерията на територията на Република България (Лукойл Нефтохим Бургас) преработва предимно руски нефт сорт "Уралс". Със започване на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт, цената на сорт "Уралс" поевтиня значително спрямо нефт тип "Брент".

Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта нефт надхвърля 30 долара за барел. Петролът който се преработва в България е на цена сходна с лятото и есента на 2021 г., но цената на горивата са по-високи.

#депутати