Обратно към пълната версия на статията »

Зеленски пристигна в САЩ за среща с Байдън

Зеленски пристигна в САЩ за среща с Байдън
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна днес във Вашингтон, където ще се срещне с американския си колега Джо Байдън и ще произнесе реч в Конгреса, съобщиха световните агенции. Информацията бе потвърдена от Белия дом и самия Зеленски в "Туитър". Това е първото посещение на Зеленски зад граница от началото на руската инвазия. Той ще остане в САЩ няколко часа. Тв CBS съобщи, че не е изключено след това Зеленски да посети Великобритания, Франция и Германия.

Във Вашингтон Зеленски ще разговаря с Байдън, който ще обяви допълнителна помощ в сферата на сигурността за Киев от милиард и 800 милиона долара, съобщава Си Ен Ен. Очаква се да бъдат включени ракетни системи "Пейтриът".

"Надявам се, че полетът Ви минава добре, Владимир. Много се радвам да се запозная с Вас. Имаме много за обсъждане", написа Байдън в "Туитър" часове преди срещата. Тя ще започне в Белия дом в 21:30 часа българско време, а брифинг е предвиден 2 часа по-късно.

В 01:15 ч. Зеленски ще отиде в Капитолия. А за 2:30 ч. е предвидено обръщението на украинския президент към Конгреса.

Според източници на "Политико" украинската делегация ще опита да получи и тактически балистични ракети ATACMS, които имат обсег от 300 км, а също така и ударни и разузнавателни дронове Grey Eagle и Reaper.

От началото на руската инвазия САЩ са изпратили военна помощ на украинската страна в размер на около $20 млрд.. Световната банка одобри нов пакет допълнително финансиране за Киев от $610 млн..

Междувременно в специално обръщение във "Фейсбук" главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни подкрепи законопроект, който предвижда по-строги наказания за военните за дезертьорство или неизпълнение на заповедите.

300 дни след началото на настъплението в Украйна руският президент Владимир Путин участва в среща с разширен състав в министерството на отбраната. На нея бяха определени целите на армията за догодина и отчетени резултатите от действията й през настоящата. Близо 15 000 високопоставени руски военнослужещи взеха участие в срещата чрез видеоконферентна връзка. Военният министър Шойгу предложи да се вдигне възрастта за вземане в донаборна служба - от 18-годишни до 30-годишни мъже.

Русия, която на 24 февруари предприе широкомащабно настъпление срещу съседна Украйна, претърпя тежки поражения и беше принудена да се изтегли от Харковска област и от Херсон. Предприе и частична мобилизация на 300 хиляди души.

Според САЩ в Русия има различни мнения по въпроса за нова контраофанзива в Украйна. От Вашингтон обаче декларираха отново, че ще продължат подкрепата си за Киев, независимо кой сценарий бъде разигран.


#Володимир Зеленски