Обратно към пълната версия на статията »

"Тренд": Само 11% от българите могат да спестяват

"Тренд": Само 11% от българите могат да спестяват
A A+ A++ A

Само 11 процента от българите могат да спестяват. Това показват резултатите от проучване на изследователски център "Тренд", направен между 6-и и 13 ноември по поръчка на форума "Уебит". Цената на храните и инфлацията пък притесняват хората най-много, показва и проучване на "Алфа рисърч" за форума.

Според проучването на "Алфа рисърч", освен цената на храната и инфлацията, цената на енергията също е в топ три от проблемите на хората. 65,5% от българите работят заради прехраната и едва около 29 на сто заради кариерната реализация. Според Боряна Димитрова това трябва да е червена лампа за бизнеса.

38% от анкетираните в проучването на "Алфа рисърч" смятат, че вноските за безработица, пенсионно и здравно осигуряване трябва да бъдат увеличени, 62% казват, че трябва да бъдат намалени, защото са твърде високи и насърчават хората да не работят.

Според проучването на "Тренд" основните приоритети за правителството днес трябва да е борбата с високите цени, ограничаване на социалните неравенства и борбата с корупцията.

11 процента от българите могат да спестяват, 39 на сто, и това е мнозинството – живеят нормално, но не могат да спестяват. 19 процента харчат от спестяванията си. Без заеми и кредити не могат да изкарат 27 процента от запитаните.

#пари #България