Обратно към пълната версия на статията »

Нови шест метростанции в София?

Нови шест метростанции в София?
A A+ A++ A

На последното си заседание за годината общинските съветници в София гласуват разширението на третия метролъч и новите станции.

Исканото изменение обхваща трасето от Военна академия „Г.С. Раковски“ по ул. „Гео Милев", бул. „Асен Йорданов", пред МФСЗ „Арена Армеец София", бул. „Цариградско шосе" до пътния възел на бул. „Цариградско шосе" с ул. „проф. Петър Мутафчиев“. От Направление „Архитектура и градоустройство“ посочват, че са налице основания за изработване както на проект за изменение на Общия устройствен план, така и на изменение на подробните устройствени планове, за реализацията на избраното трасе.

В доклада на главния архитект на София Здравко Здравков са посочени и бъдещите метростанции от новия участък на подземната железница.

• МС 1 - Кръстовище бул. "Гео Милев" – бул. “Ситняково“- ул."Черковна";

• МС 2 - Кръстовище бул. "Гео Милев" - ул. "Н. Коперник";

• МС 3 - Кръстовище бул. "Гео Милев" - ул. "Слатинска";

• МС 4 – Северозападно от кръстовище бул. "Асен Йорданов" - бул. „Шипченски проход";

• МС 5 - Зала "Арена Армеец";

• МС 6 - От източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе" при Окръжна болница.

Ден по-рано комисията по архитектура одобри обезпечаването на трасе и метростанции от продължението на третата метролиния през кв. „Слатина“ до кв. „Младост 1“.

Пред ресорната комисия архитект Здравков обясни, че промените са обсъдени заедно с директора на Метрополитен проф. Стоян Братоев и засегнатите страни. Един от примерите, които Здравков посочи е реализацията на трасето при Военна академия. „Там ще се ползва тунелопробивната машина на 11 метра под трасето и няма да се компрометират по никакъв начин сградите, част от военния комплекс. Получихме и положително становище от Министерството на отбраната“, коментира още главният архитект на столицата.

#метро #София