Обратно към пълната версия на статията »

Как европейците борят енергийната криза: Свещи, газови котлони и парно от отходни води

Как европейците борят енергийната криза: Свещи, газови котлони и парно от отходни води
A A+ A++ A

На пресконференция вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е устоял на енергийното изнудване от страна на Русия, въпреки че Москва е намалила с 80 на сто доставките на руски природен газ спрямо септември миналата година. Фон дер Лайен добави, че за тази зима ЕС си е осигурил нужния природен газ, но за догодина в ЕС се очаква недостиг на до 30 милиарда кубични метра газ.

Точно същият извод направи преди седмица и журналистът Иван Курон от агенция Франс прес в анализ, в който се констатираше още, че въпреки намалените доставки от Русия за ЕС като цяло през тази година, европейските газохранилища бяха напълнени през лятото с последните кубични метри руски газ. Към това се добавя и меката есен, което забави и пускането на парното на различни места в съюза. „До февруари самата идея, че Европа може да мине и без руски газ, изглеждаше невъзможна, но невъзможното стана възможно”, отбелязваше в анализа Симон Таляпиетра от базирания в Брюксел мозъчен тръст „Брюгел”. Според данни на тръста през октомври е имало намаляване на потреблението на природен газ от домакинствата и компаниите в ЕС от порядъка на 25 процента спрямо 2019-2021

Причината за тази пестеливост е не само нежеланието да се плаща на Русия, в частност на Владимир Путин за руски природен газ в момент, в който Русия продължава инвазията в Украйна, но и заради желанието да се пести от сметките за газа. В някои страни като Испания и Франция, тарифите на газа за потребителите бяха замразени, но в други не е така. И така например потребител в Белгия, живеещ в малка недобре изолирана къща с площ от 90 квадратни метра на белгийското крайбрежие, е плащал по 120 евро на месец за газ и ток преди войната в Украйна, но от началото на войната фактурата му е скочила на 330 евро на месец. Резултатът за този потребител е обмисляне на по-добра изолация на дома, проверка на цените на фотоволтаичните панели, планиране на поставяне на по-добра дограма. И най-вече променяне на навиците – вместо отопляване на къщата до 21 градуса, тя се отоплява вече само до 18 градуса по Целзий с цел пестене.

Подобно на този белгийски потребител едно ново поколение жители на ЕС, било то в Испания, Белгия, Франция или Италия, изгуби през тази година своята така наречена енергийна безгрижност и вече не гледа на природния газ като на даденост, а се учи да регулира винтилите на радиаторите си, защото в миналото природният газ беше изобилен и не беше скъп, а референтната му цена на европейските пазари варираше малко, около 20 евро за мегаватчас. Но тази година в даден момент цената скочи до 300 евро, преди да спадне на около 100 евро, посочва Франс прес в своя анализ, предава БТА.

През месеците на руската инвазия в Украйна постепенно ЕС започна да се отърсва от руския газ и Русия изгуби най-големия си газов клиент - Европа. Покупките ѝ на руски природен газ спаднаха от 191 милиарда кубични метра през 2019 г. на 90 милиарда тази година и несъмнено ще спаднат на 38 милиарда, според прогнозите на аналитичната компания „Ууд Макензи”, която от 40 години следи пазара на природния газ по света.

Но отказът от руски природен газ доведе до компенсиране на нуждите с втечнен природен газ, произведен в САЩ, Катар или на други места, който Европа едно време бе изоставила, защото беше по-скъп, посочва Франс прес. Сега нещата се промениха до такава степен, че Европа започна да плаща за втечнения природен газ по-скъпо, отколкото Азия, и страни като Индия и Пакистан не успяха да се конкурират с нея, подчертава Греъм Фрийдман, анализатор в „Ууд Макензи”. Което пък доведе до нещо друго – поради липсата на втечнен природен газ, по-малко богатите страни започнаха да изгарят повече въглища, а това вреди на климата.

За втечнения природен газ са нужни пристанищни терминали, оборудвани така, че да може да се извършва регазификация и после продуктът да бъде инжектиран в сухопътната мрежа за пренос на газ. И това даде нова роля на някои газопроводи, например тези в Североизточна Франция, които обичайно служеха за внос на природен газ от източна посока, а сега по тях тече газ към източна посока, внесен през терминалите Сен Назар или Фо сюр Мер. За първи път този газ тече през тези тръби и до Германия.

Изпращаме много повече газ към Швейцария”, която го препраща след това към Италия и Германия”, обяснява за Франс прес Гийом Тюфиго от компанията Же Ер Те Газ, която управлява френските газопроводи.

През следващите и по-следващите зими, когато няма да има повече руски газ, за да се напълнят резервите, колко по-студена стане зимата, толкова повече ще трябва да се купува втечнен природен газ още от пролетта и толкова повече битката между Европа и Азия в тази насока ще се засили, казва Лора Пейдж, анализатор в аналитичната компания „Кплер”.

Няма достатъчно газ в света, за да замени руския газ”, допълва от своя страна Греъм Фрийдман в анализа на Франс прес.

Едва към 2025 г. или 2026 г. нови проекти за втечнен природен газ ще произвеждат допълнителни милиони тонове, а дотогава европейците май ще трябва да се научат да живеят при 18 градуса по Целзий в домовете си, се заключаваше в публикацията.

Тези мрачни прогнози съвпаднаха и с публикации в една от големите европейски страни – Франция - че тази зима може да има недостиг на ток. „Зимата може да е с високо напрежение във Франция и в няколко европейски страни”, съобщи на 9 декември телевизия „Франс 24”. Във Франция може да има временни прекъсвания на електроподаването през януари, но тя не е единствената страна, изправена пред подобен риск. Доклад на Европейската мрежа от оператори на преносни системи за електроенергия (Entso-е), посочва, че такива рискове има и за Швеция, Финландия, Ирландия, допълва „Франс 24”.

Това, че ще имат братя по съдба, тоест по прекъсване на тока, не успокои особено французите. Още повече, че вечерта на 8 декември няколко централни района на Париж се оказаха потопени в мрак заради авария. Токът бързо бе възстановен, но парижаните от центъра на града за момент изпитаха ужаса да са без електроподаване за известно време. В социалните мрежи много от тях после споделиха, че такова нещо не са преживявали досега в Париж. Като тук направи впечатление, че някои от парижаните са се притеснили на първо място от липсата на интернет, а после от липсата и на ток и на отопление при аварията, посочва Бе Еф Ем Те Ве.

Аварията изненада Париж и ден преди на 9 декември да бъде извършен тест за симулация в национален мащаб на временно и целенасочено прекъсване на електроподаването, ако през тази зима ситуацията стане такава, че да се наложи на определени клиенти да бъде дръпнат за известно време шалтерът поради недостиг на електричество. При националния тест нямаше спиране на тока, а се проверяваха само процедурите и комуникационните средства, в случай че се наложи принудително прекъсване на тока.

Производството на електроенергия е на най-ниското си ниво във Франция заради поддръжката, която тече в редица ядрени централи. Нотка на облекчение дойде от факта, че миналата седмица отново бяха пуснати в действие три ядрени реактора в страната – Бюжи 3 близо до Гренобъл, Данпиер 3 в Лоаре и Катнон 4 в Лорен, припомнят „Франс 24 ” и „Либерасион”. Така сега Франция има 40 действащи реактора от общо 56. Франция за първи път тази година от 42 години насам е нетен вносител на електричество, защото нивото на национално производство на електричество от ядрените централи е най-ниското, отчетено досега. Обикновено страната е износител на големи количества електроенергия за съседите си, но тази година тя трябваше да внесе близо 15 тераватчаса, отбелязва „Либерасион”. Това се дължи на планираните спирания на реактори за поддръжка, проточила се понякога по-дълго от предвиденото, както и заради проблемите с корозията в ядрените централи, които наложиха дълги ремонти, посочва „Либерасион”.

Въпреки че не са нещо фатално, програмирани прекъсвания на тока за два часа на принципа на редуването може да има през зимата, ако призивите за намаляване на потреблението на електричество не се спазват достатъчно, отбелязва „Либерасион”. За целта в страната е създадена предупредителна сигнализационна система, наречена „ЕкоВат”. Тя има три нива – зелено, ако всичко е наред и не е нужно да се пести ток, оранжево, ако системата е подложена на натиск и има нужда от пестене на ток, и червено, при което трябва да се удвоят усилията, за да се икономиса енергия, като например да се спре отоплението, да не се включва печката, посочва „Либерасион”.

Засега компанията Ер Те Е, която управлява мрежата с високо напрежение в страната, отчита намаляване на потреблението на ток въпреки студа. Така например през ноември потреблението е било с 10 процента по-малко в сравнение с ноември 2021 г.

Тези дни френската телевизия Ем 6 пусна разяснително видео какво трябва и не трябва да правят французите, в случай че в техния район ще има планирано спиране на тока за няколко часа. Във видеото се казваше, че ако токът спре, хората например няма да могат да теглят пари от банкомат и затова ще трябва да го направят преди планираното начало на спирането на тока. Препоръчваше се на хората и да не качват в асансьори в интервала, за който е известно, че може да бъде прекъснат тока. Шофьорите пък се приканваха да си припомнят пътните знаци, защото ако токът спре планирано, то и светофарите няма да работят.

Съчетанието на проблемите с газа и тока доведоха до интересни тенденции на пазара във Франция. Едни от най-търсените стоки в последно време станаха газовите котлончета и на свещите.

Така например в магазин от веригата „Декатлон” в Лоар Атлантик на мода са газовите котлончета, които се носят обикновено на къмпинг и се харчат обикновено през лятото. На тях можеш бързо да затоплиш супа или ядене. „Едно време ги търсеха само възрастни хора, но сега ги търсят хора на всякакви възрасти”, разказва пред телевизия Те Еф 1 една от продавачките в магазина и допълва, че продуктът се изчерпва много бързо. Ръководен кадър магазина добавя, че по принцип има много различни модели от този продукт, но сега търсенето е такова, че дори някои доставчици вече ги нямат в наличност. „Говорят ни за прекъсване на тока тази зима, не виждам как ще се оправя без ток у дома с дете на две годинки и половина, така че действам превантивно”, казва млад баща, който е дошъл да си купи газово котлонче в магазина.

Същият превантивен интерес има и към свещите, въпреки че те препращат към минали епохи. „От началото на декември продажбите ни на свещи скочиха с 26 процента”, констатира пред Бе Еф Ем Те Ве Франсис-Клеман Дьовино, президент и изпълнителен директор на компанията "Дьовино", първи производител във Франция на свещи.

Свещи и газови котлончета, а защо не и канализация, за да се удовлетворят енергийните нужди на французите. Париж вече започна да прилага иновативна схема, при която обществени сгради се отопляват с отходни води, съобщават Франс 3 и „Паризиен”. Колкото и странно да звучи в тази иновативна схема за нуждите на отоплението е впрегната използваната вода от тоалетните, от душа, от пералнята или миялната. При новия метод топлината, произведена от тези отходни води, може да се вкара в отоплителните вериги чрез тръби до помпи, инсталирани в сградите. Според компанията „Суез”, захванала се с прилагането на схемата, тази техника би намалила емисиите на парникови газове с между 50 и 70 процента спрямо класическите методи на отопление. Миналата седмица в Десети парижки район компанията инсталира топлообменник, благодарение на които 60 процента от парното на пет обществени сгради – две училища, един колеж, една спортна зала и един басейн - още от другата година ще могат да се осигуряват по новия метод. Инсталацията струва 2 милиона евро. Проучват се възможности системата да се приложи на още 14 места в Париж. Целта е освен да се щади климата и да се пести енергия. А Париж има между впрочем 2600 километра канали.

#Европа #криза