Обратно към пълната версия на статията »

Бащата и синът Стефан и Максим с нова цел: Първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния Океан

Бащата и синът Стефан и Максим с нова цел: Първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния Океан
A A+ A++ A

Страхотните баща и син Стефан и Максим Иванови, които накараха България да се гордее, след като с гребна лодка осъществиха прекосяване на Атлантика, сега поемат към ново предизвикателство. Още по-мащабно и величествено. Ето какво обявление се появи на страницата им в социалната мрежа Фейсбук:

Отправяме се на първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния Океан! При успех, експедицията наречена „Мисията на Шакълтън“ ще постигне 6 рекорда на Гинес.

Започвайки през януари 2023 г. ще поемем от Антарктическия полуостров към остров Южна Джорджия, през считаното за най-опасно океанско кътче на планетата в района на Нос Хорн. Ще проследим пътешествието, извършено от британския изследовател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж в тяхната ветроходна спасителна лодка – “Джеймс Кеърд”. Това плаване се смята от мнозина за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога, което довежда до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън.

Лидер на гребната експедиция е исландецът Фиан Пол – изследователят с най-много Гинес рекорди в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина (33), включително най-много „Първи в света“ титли сред изследователите (14). Останалите участници са опитни океански и/или състезателни гребци и мореплаватели – Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ и аз – Стефан Иванов от България.

По време на плаването през Южния океан шестимата ще се сменяме денонощно в групи от по трима на всеки 1,5 часа. По този начин всеки от нас ще бъде на греблата по 12 часа на денонощие, освен ако гребането не бъде прекъснато от огромни бури, които са по-скоро норма, отколкото изключение в „Крещящите 60“ и „Яростните 50“ на Южния океан, през които ще навигираме.

Основни спонсори на експедицията са британската компания ACTIPH Water – европейски лидер в алкално йонизираната вода и българската IT компания SiteGround Life, която е сред световните лидери в хостинг индустрията. Изключително сме им благодарни!

Ще можете да следите експедицията в реално време тук на Neverest Ocean Row, както и на тракера на www.rowlaughexplore.com/the-shackleton-mission.

#Стефан Иванов #експедиция