Обратно към пълната версия на статията »

"Български възход" споделя приоритите на кандадт-премиера на ГЕРБ проф. Николай Габровско

"Български възход" споделя приоритите на кандадт-премиера на ГЕРБ проф. Николай Габровско
Стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

"Уважаеми генерал Янев, преди всичко Ви благодаря, че дойдохте на тази среща. Това е една отворена врата за диалог. Анонсът, с който реших да приема мандата за съставяне на кабинет, беше да се промени тонът, който напоследък наблюдаваме в българската политика. Надявам се с повече дипломатичност и повече диалог да успеем да потърсим общите допирни точки, за да може да излезем от тежката ситуация, в която се намира България, и да може да се избегнат поредните извънредни избори". Това заяви проф. Николай Габровски на срещата с „Български възход”.

„Аз също държа да се подчертае и силно вярвам в желанието да има диалог и желанието да се снижи тонът на противопоставяне и да се търсят решения, които са в интерес на българските граждани. В частност това е решението за съставяне на правителство", подчерта от свяо страна и лидерът на партията.

По думите на Янев в "Български възход" правят това, което са правили и по време на предизборната кампания – с умерен тон и без нападане да се създадат условия за диалог. „В интерес именно на възможността да се състави кабинет сме готови на разговори. Ако първият мандат е неуспешен, след това ще продължим разговорите и със следващите мандатоносители. Защото нашето убеждение е, и ние вярваме в това, че на България ѝ трябва правителство и ще направим, каквото зависи от нас, да има такова при ясни условия и правила.

Професор Габровски подчерта, че принципите са особено важни. „България трябва да тръгне по пътя на по-голям и по-добър диалог. Смятам, че нещата, около които трябва да се обединим, са няколко. На първо място съзнаваме, че ако има нови избори, ние няма да можем да усвояваме средства по Плана за възстановяване. Законодателната инициатива ще бъде блокирана, а без нея не можем да усвояваме тези средства. Вторият въпрос, който възникна, е Шенген и отказът за приемането ни. Смятам, че ние не заслужаваме това. Но очевидно част от задачите, които сме имали, не са изпълнени. На трето място - приоритет за мен е еврозоната, която за мен е без алтернатива. Ние сме част от европейското семейство и не можем да се отделяме”, посочи той.

Стефан Янев беше категоричен, че от партията му споделят приоритетите, изредени от Габровски. „Ако навлезем в дълбочина има нюанси, които трябва да се изгладят, но това е нормално. Сега трябва да помислим какъв е най-подходящият механизъм за създаване на конструкция, която да е в състояние да сглоби правителство, което д аполчуи подкрепа в пленарна зала”.

Янев беше категоричен, че БВ подкрепят съдебната реформа. "Съгласен съм за конституционното мнозинство 160+. Това ще е едно устойчиво мнозинство, което почти по всички въпроси ще може да функционира, в интерес на всички граждани. Трябва да градим принципи, по които да се върви напред с аргументи, защото ако няма аргументи и има политически пристрастия, то коалицията няма да е дълготрайна. Ще дадем вид, че може би ще се задълбочат кризите, ако отново има избори. Ние сме готови да търсим решения”, посочи той.

“Към екипа има потвърдени хора, ползващи се с добра репутация, а това ми дава надежда за добро правителство. Щастлив съм, че и според вас не трябва да има нови избори, защото чрез тях ще се блокира много важна част от дейността на държавата”, отговори на своя страна проф. Габровски.

“Радвам се, че има вече подбрани експерти, но нека да не забравяме, че в парламента подкрепата е на политическа основа и нека да мислим за механизъм, който дава ясно да се разбере на каква база се подкрепят съответните решения, кой ще носи отговорност за този механизъм”, подчерта лидерът на БВ.

Проф. Габровски заяви, че до дни ще бъде изработена ясна програма за излизане от кризите, предаде Нова тв.

#проф. Николай Габровски #ГЕРБ #Български възход #проектокабинет