Обратно към пълната версия на статията »

ISW: Путин подготвя Русия за дълга империалистическа война

ISW: Путин подготвя Русия за дълга империалистическа война
life.ru
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин поставя условия за продължителна завоевателна война в Украйна. По време на среща с Руския президентски съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека Путин отбеляза, че специалната операция в Украйна може да бъде дълъг процес и придобиването на нова територия е важен резултат за Русия. Путин се сравни с руския цар Петър Велики, като отбеляза, че сега Русия контролира Азовско море, за което Петър Велики също се бори.

Това се посочва в анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).


Това позоваване на руската имперска история изрично очертава настоящите цели на Путин в Украйна като откровено империалистически и все още максималистки. Путин обуславя руската вътрешна публика да очаква продължителна, мъчителна война в Украйна, която продължава да търси завладяването на допълнителна украинска територия.

Руското информационно пространство отговори положително на твърденията на Путин и постави допълнителни условия за удължаване на войната, като един блогър сравни Украйна със Сирия и отбеляза, че руските сили не са започнали да изживяват значими победи на бойното поле след началото на операцията.

ISW по-рано забеляза, че Кремъл поставя информационни условия за удължаване на войната в Украйна още от лятото насам след катастрофалните неуспехи на руските сили да осигурят и запазят основните си цели.

Тази информационна обусловеност е фундаментално несъвместима с каквито и да било дискусии за прекратяване на огъня или преговори. Путин изглежда не желае да рискува да загуби вътрешна инерция, като спре настъпателните си операции дори за кратко, камо ли да преследва далеч от пълните си цели, които, както той заявява все по-ясно, изглежда включват възстановяването на Руската империя в някаква форма.

Използването на национален орган по правата на човека за защита и поставяне на условия за продължаване на геноцидна война в Украйна подкопава изявленията, направени от Кремъл относно предполагаемия ангажимент на Русия към правата на човека. Коментарът на Путин, обвиняващ Запада, че използва човешките права за нарушаване на държавния суверенитет, подкопава централната предпоставка на международните усилия за защита на човешките права.

Путин повтори официалната позиция на Русия относно използването на ядрени оръжия на 7 декември без съществени промени. Путин заяви, че заплахата от ядрена война нараства, но че Русия няма да бъде първата, която ще използва ядрени оръжия. Путин обаче добави, че ако Русия не е първата, която е инициирала употреба на ядрени оръжия, тя също няма да бъде втората, която ще го направи, защото "възможността за използване на ядрено оръжие в случай на ядрен удар на руска територия са много ограничени.

Путин повтори, че руската ядрена доктрина се основава на самозащита и заяви, че всяка руска ядрена употреба би била ответна. Путин също така подчерта, че Русия не е полудяла, наясно е със силата на ядрените оръжия и няма да ги размахва. Изявленията на Путин подкрепят предишното предположение на ISW, че докато руски официални лица може да участват във форми на "дрънкане на ядрени оръжия" като част от информационна операция, предназначена да подкопае западната подкрепа за Украйна, руските официални лица нямат намерение действително да ги използват на бойното поле.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руската армия се стреми към оперативна пауза през зимата на 2022-2023 г., за да проведе контранастъпление през пролетта на 2023 г., частично подкрепяйки предварителната оценка на ISW.

Столтенберг каза пред Financial Times на 7 декември, че Русия се стреми да "замрази" боевете в Украйна "поне за кратък период от време, за да могат да се прегрупират, ремонтират, възстановят и след това да се опитат да започнат по-голяма офанзива следващата пролет."

Изявлението на Столтенберг подкрепя вече публикуваното от ISW наблюдение, че оперативна пауза би облагодетелствала Русия, като лиши Украйна от инициативата. Една оперативна пауза тази зима вероятно ще доведе до преждевременна кулминация на контранастъпателните операции на Украйна, ще увеличи вероятността Украйна да загуби инициативата и ще даде на деградиралите руски сили ценна отсрочка от три до четири месеца, за да се възстановят и да се подготвят да се бият на по-добра основа.

Путин обаче едновременно с това не потвърждава, че иска подобно прекратяване на боевете. Руската армия продължава настъпателните операции около Бахмут и засега се лишава от оперативна пауза, която би била в съответствие с най-добрата военна практика. Настоящата твърдост на Путин към продължаващите настъпателни операции около Бахмут и на други места допринася за способността на Украйна да поддържа военната инициатива в други части на театъра. Продължителните оперативни успехи на Украйна зависят от способността на украинските сили да продължат последователни операции през зимата на 2022-2023 г. без прекъсване.

Руските сили използваха ирански дронове, за да ударят украински градове за първи път от три седмици, вероятно в резултат на това, че руските сили са ги модифицирали за по-студено време. Говорителят на командването на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат заяви на 7 декември, че руските сили са възобновили използването на произведените в Иран летящи боеприпаси след триседмично прекъсване и предположи, че руските сили са се сблъскали с усложнения при използването на дроновете поради проблеми с обледеняването при по-студено време.

Говорителят на украинското Южно командване Наталия Хуменюк заяви на 7 декември, че руските сили са възобновили използването на ирански безпилотни самолети с цел да изтощават украинската противовъздушна отбрана в различни зони на дейност и открити участъци на фронта в Украйна.

Руски и украински източници съобщават, че руските сили са използвали дронове Шахед-136 при атаки срещу Киевска, Днепропетровска, Полтавска, Житомирска и Запорожка области.

Руските сили вероятно са модифицирали безпилотните самолети, за да работят при по-студени метеорологични условия и вероятно ще увеличат използването им в Украйна през следващите седмици в подкрепа на кампанията си срещу украинската критична инфраструктура. ISW по-рано съобщи, че руските сили все повече разчитат на ирански оръжейни системи поради изчерпването на високоточния оръжеен арсенал на руската армия.

Усилията на Русия да окаже натиск върху Беларус да се присъедини към войната в Украйна може да предизвика вътрешни търкания в беларуските военни. Украинският генерален щаб съобщи на 7 декември, че сред войниците от беларуската гранична служба и въоръжени сили нараства недоволството поради заплахата Беларус да влезе във войната в Украйна.

ISW по-рано писа, че руският министър на отбраната армейски генерал Шойгу се е срещнал с президента на Беларус Александър Лукашенко и министъра на отбраната на Беларус генерал-майор Виктор Хренин на 3 декември, за да окаже допълнителен натиск върху Беларус да подкрепи настъпателната кампания на Русия в Украйна.

ISW също така по-рано съобщи, че беларуски официални лица, включително Лукашенко и Хренин, са използвали реторика, за да подкрепят текуща руска информационна операция, насочена към фиксиране на украинските сили на беларуско-украинската граница със заплахата Беларус да влезе във войната.

Руският натиск и участието на беларуски служители в продължаващата руска информационна операция може да предизвика безпокойство сред беларуския военен персонал. ISW продължава да оценява, че е много малко вероятно Беларус да влезе във войната в Украйна поради вътрешни фактори, които ограничават желанието на Лукашенко да го направи.

Друга постоянна тема е мобилизацията в Русия.

Независими руски медийни източници посочиха, че руската мобилизация ще продължи, въпреки официалните руски твърдения за обратното.

Путин заяви на среща със Съвета за гражданско общество и права на човека (СПЧ) на 7 декември, че обсъждането на допълнителни мерки за мобилизация няма смисъл, тъй като няма нужда от държавата и Министерството на отбраната днес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по подобен начин отклони запитванията за друга вълна от мобилизация, като заяви, че има много провокативни послания, а трябва да се вярва на официалните послания.

Независим руски медиен източник съобщи по-специално на 5 декември, че усилията за мобилизация могат да бъдат подновени на 12 декември и че още 700 000 руснаци ще се мобилизират между декември и февруари.

Тази дата е по-ранна от тази, за която говори ISW по-рано, и е в пряко противоречие с официалните руски твърдения относно мобилизацията.

Друг независим руски медиен източник сподели прихванат разговор от 5 декември на московски мобилизационен служител, който изисква нейните служители да раздават призовки за мобилизация през нощта.

На 5 декември Путин подписа федерален закон, който преустановява работата на държавна служба, ако служител на държавна служба бъде мобилизиран.

Руски военен блогър допълни информацията, че управниците в Москва наскоро заплашиха с наказателно преследване онези, които не са се явили във военните служби за регистрация и набор след получаване на призовки за мобилизация.

Руски независим източник на новини съобщи, че руски служители по мобилизацията ще се насочат към проукраински симпатизанти в Русия при следващата вълна на мобилизация. Този източник съобщава, че служителите по мобилизацията, с помощта на руското министерство на образованието и руските университети, ще се насочат специално към студенти, които "симпатизират на противниците на войната" и са участвали в протести.

В доклада се посочва, че служителите ще поставят тези студенти в специална база данни на Центъра за борба с екстремизма на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация (Център "Е") и ще гарантират, че студентите в базата данни получават призовки.

Руското правителство се опита да увери обществеността си, че руските сили вече не са изправени пред логистични и технически предизвикателства, въпреки твърденията на руския милблогър за обратното. Путин заяви на среща със Съвета за гражданско общество и права на човека (HRC) на 7 декември, че проблемите с осигуряването на оборудване и други проблеми с логистичната подкрепа за руските сили са вече решени и че той ще разгледа всички доклади, които изискват допълнителни внимание.

Впоследствие Путин заяви, че все по-малко войници бягат от фронтовите линии. Руското МО продължи да се хвали с ефективно обучение на мобилизирания персонал с видеозаписи на тренировки на руските сили в Република Бурятия, Саратовска област и Беларус. Известен руски блогър заяви, че ситуацията на фронтовата линия се е стабилизирала в много отношения и че руската индустрия вече работи.

Руски източник съобщи, че присъстващите на срещата с Путин и Комитета за правата на човека не са имали право да повдигат чувствителни въпроси, свързани с войната, включително продължаващия протест на майките и съпругите на мобилизираните.

Руски блогър заяви, че ако Путин трябва лично да се занимава с осигуряването на оборудване за руската армия, тогава проблемът не е логистичен, а по-голям проблем с управлението на армията. Друг руски блогър осъди руските военни власти за липсата на доставки и обучение, противопоставяйки логистичните провали на руските сили с успехите на Вагнер и заяви, че руската армия трябва да изясни приоритетите си.

Източник: News.bg



#Владимир Путин #войната в Украйна