Обратно към пълната версия на статията »

Демерджиев настоява за по-високи санкции за каналджийство

Демерджиев настоява за по-високи санкции за каналджийство
стоп кадър/бТВ - архив
A A+ A++ A

За пореден път вътрешният министър Иван Демерджиев се обяви за по-високи глоби за престъпленията, свързани с каналджийство и подпомагане на нелегални мигранти.

По време на парламентарния контрол той увери, че няма феномен все повече граждани да пресичат границата, но уточни, че в стремежа си за членството в Шенген България е ограничила вторичните прониквания и не оставя веднъж проникналите у нас да продължат, без да понесат отговорност - мигрантите са регистрирани и настанени в институциите.

Според министъра заключението е за наложените наказания за незаконната дейност, свързана с мигрантите у нас, е тежко. "Основните наказания са глоба, а тя е в минимален размер и няма как да осъществи превенция. Малко са ефективните осъждания, те са под 5% от констатираните и внесени обвинителни актове за такива престъпления", констатира Демерджиев. Той подчерта, че размерите на санкцията не са съобразени с обществената опасност и затова лица от криминалния контингент, не само от нашата страна, но и от Италия и Полша, са се насочили към такива престъпления у нас. И отново натърти, че санкциите са ниски и не всички деяния са криминализирани.


#Иван Демерджиев #санкции #Закон за каналджийството #каналджийство