Обратно към пълната версия на статията »

Петър Николов, ГЕРБ-СДС: Предлагаме правителство, на което е много трудно да откажеш

Петър Николов, ГЕРБ-СДС: Предлагаме правителство, на което е много трудно да откажеш
стоп кадър/бТВ - архивв
A A+ A++ A

Ключът към това ще има или не правителство, се държи от ДБ. ДБ държи ключа за решаване на кризата.

Тази теза разви в интервю за БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Петър Николов.

"Ако в този парламент ДБ заявят, че ще подкрепят правителство на малцинството, предложено от групата на ГЕРБ-СДС, с министър-председател проф. Габровски, това правителство ви гарантирам, че ще мине. Ще има достатъчно голяма парламентарна подкрепа."

Според Николов обаче по някаква причина ДБ "се държат като присъдружна партия, подчинена партия на ПП", а "ПП не са нормална политическа формация" и политическата им памет се простира едва на година назад във времето.

"Ние искаме да създадем правителство, в което политическите партии от десния спектър, политическите партии, които заявяват себе си като проевропейски, могат с чиста ръка да гласуват за него. Ако не гласуват, да са наясно, че ще платят тежка цена", коментира Петър Николов в предаването "Преди всички".

Той уточни, че не предлагат коалиционно, а експертно правителство, в което да стоят безспорни имена, които ще тежат със собствената си експертиза.

"Предлагаме правителство, на което е много трудно да откажеш. Защо отказваш - защото си против ГЕРБ. Няма ГЕРБ в това правителство."

Николов посочи още, че ако с третия мандат или след нови избори се гласува друго правителство, то ДБ ще носят "вината, че са пропуснали да подкрепят правителството, което е най-логично за тях и техните избиратели".

По думите му за премиер е издигната "фигура, за която всички партии могат да намерят основание да гласуват", а вероятността правителство с първия мандат да бъде гласувано в парламента е "50:50".

"Преди 2 години т.нар. демократична общност заряза всичко политическо и го замени с личностни противопоставяния. Това не може да удържи във времето", смята Николов.

Всички партии, които се хранеха от това противопоставяне и омразата, изчезнаха, отбеляза той, визирайки "Изправи се! Мутри, вън!" и ИТН.

Петър Николов критикува партиите в парламента, че се държат, сякаш не разбират какво се случва. Той е категоричен, че има "разпад на държавността".


#Петър Николов #ГЕРБ - СДС