Обратно към пълната версия на статията »

Радев за ПП: Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна

Радев за ПП:  Беше грешка, че  допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна
Стоп кадър/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният глава обвини в лъжа съпредседателя на "Продължаваме промяната " Асен Василев, който беше част и от втория негов служебен кабинет. Президентът отхвърли казаното от Василев, че се срещал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да коодинират действията си:

Според Радев българите са очаквали промяната отдавна, но са получили лъжа: "Това не е първата лъжа на господин Василев. Аз бях първият излъган, когато се доверих на тези хора, и сега плащам цената за своята доверчивост. Беше грешка, че изобщо дадох шанс и допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна. Една промяна, която българите очакваха отдавна, но за съжаление, получиха лъжа, но както надживяхме и автократичния модел, така ще надживеем и тази шарлатания".

И допълни: „Дали се срещам редовно с Борисов - разбира се, че не”.

Президентът не отговори дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс: "Тази сутрин събрах юридическия екип преди да тръгна за Албания и ще бъде разгледан в най-големи детайли. Тогава ще мога да се произнеса".

Номинираният от ГЕРБ-СДС кандидат за премиер проф.Николай Габровски президентът определи като изключително успешен лекар и специалист в своята област. Дали обаче ще успее да формира кабинет: "Това зависи изцяло от решението на българския парламент".

По темата „Шенген” Радев отбеляза, че страната ни е изпълнила всички технически критерии от 2011 г. Двете проверки, предизвикани от България, показали добри резултати. „Имаме писмо и от председателя на ЕК, работим на най-високо политическо ниво”, коментира той.

Президентът смята, че държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа, за общата сигурност и за свободния пазар. „Постигнал съм лично подкрепата и на канцлера Шолц, и на президента Макрон, и на колебаещите се държави в началото - Швеция и Дания”, уточни той.

„Това, че една или две държави не желаят да дадат своята подкрепа, означава, че те имат някакви субективни виждания - било то икономически или вътрешнополитически. По тази тема ще продължава да се работи”, допълни Радев.

„Да даваш довод, че напоследък имало заловени български гранични полицаи, уличени в корупция и трафик… Ами най-сетне България започна да хваща такива хора. Нима в други държави няма? Добре, затова ли трябва да наказват България? Следващия път, като хванем - не пред съда, да ги наградим… Рюте да ги награди, ще го поканим”, каза още президентът.

Източници: БТА, БНР, НОВА

Видеокадрите са на БГНЕС

# Румен Радев #ПП