Обратно към пълната версия на статията »

Шефът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност

Шефът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност
A A+ A++ A

Китайската социална медийна платформа TikTok е "проблем за националната сигурност" на САЩ, заяви директорът на ФБР Кристофър Рей, предава БГНЕС.

По време на събитие в Мичиганския университет Рей изрази загриженост, че администрацията в Пекин може да използва събраните чрез TikTok данни за потребителите за "традиционни шпионски операции". "Ние, ФБР, имаме опасения за националната сигурност по отношение на приложението (TikTok). Неговата компания майка се контролира от китайското правителство. Това им дава възможност да използват приложението по начини, които според мен трябва да ни тревожат", каза той.

Това означава, че Китай получава "възможността да контролира алгоритъма за препоръчване, което им позволява да манипулират съдържанието, ако искат, за да го използват за операции за оказване на влияние", добави той.

Той каза още: "Всички тези неща са в ръцете на правителство, което не споделя нашите ценности и има мисия, която е в голямо противоречие с това, което е в интерес на Съединените щати. Това трябва да ни тревожи."

Миналия месец ФБР предупреди, че данните, събрани в TikTok, могат да бъдат използвани "злонамерено" от администрацията в Пекин.

В отговор TikTok заяви, че не съхранява данни за американски потребители в Китай, където законът позволява на правителството да принуждава компаниите да предават вътрешна информация.

Популярното приложение за видео споделяне е собственост на китайската компания „ByteDance” и се използва от близо 1,3 млрд. души по целия свят. То е изключително популярно сред младежите, които все повече го предпочитат пред платформи като Facebook и Twitter.

TikTok отрича да има връзки с управляващата Китайска комунистическа партия. През последните месеци платформата първо се оправдаваше, че събира приблизителните местоположения на потребителите въз основа на техните IP адреси, за „да се показва подходящо съдържание и реклами, да се спазват приложимите закони и да се откриват и предотвратяват измами и неавтентично поведение". После пък твърдеше, че "не събират информация за местоположението“ на ползващите услугата.

Наскоро предаването „60 Minutes” обяви, че TikTok всъщност има две версии. Едната е образователна, с определени ограничения и се предлага само за китайските потребители. А другата, която се използва на Запад, буквално „приковава децата“ пред екрана и ги кара да гледат часове наред видеоклипове на различни теми.



#TikTok #ФБР