Обратно към пълната версия на статията »

ДПС мисли за национализация на „Лукойл“ и пристанище „Росенец“

ДПС мисли за национализация на „Лукойл“ и пристанище „Росенец“
A A+ A++ A

ДПС заговори за национализация на нефтената рафинерия „Лукойл Нефтохим“ и на пристанището „Росенец”. На брифинг в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламента и на партията Йордан Цонев обяви, че ДПС обмисля законодателен вариант българската държава да влезе във владение в ръководството и в оперативното управление на рафинерията при нужда.

Цонев даде за пример подобен случай от Италия, в който правителството пое временно управлението на „Лукойл“, за да се избегне затварянето ѝ и да се гарантират доставките след влизането в сила на 5 декември на европейските санкции за вноса на руски суров петрол. Според него целта ще е да се ограничи износът на горива и вторични продукти, както и да се осигури евтино гориво за българските граждани, пише „Дневник“.

Такава инициатива поде през пролетта и „Демократична България“, когато съпредседателят на обединението Христо Иванов се обяви за „депутинизация“ на държавата.

От ДПС лансираха тезата и за придобиване на пълен контрол и върху концесионираното пристанище „Росенец“. „Трябва да знаем точно какъв петрол откъде идва, кой е руски и кой не е, какви количества се преработват и накъде заминават“, заяви Цонев и припомни позицията на движението, което е против износа на вторични продукти от рафинерията.

ДПС вече внесе законопроект, който забранява износа на суров нефт с произход от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България, който беше одобрен на първо четене от парламентарната енергийна комисия. Той предвижда и облагане с акциз и ДДС на продуктите на „Лукойл Нефтохим“, за да може да се финансира с приходите и от тях компенсацията на бизнеса заради високите цени на тока.

Към този момент българската държава все още очаква решението на Европейската комисия за това дали „Лукойл Нефтохим“ има право да изнася нефтопродукти, произведени с руски петрол, получен благодарение на дерогацията. Служебният кабинет е разделен в позициите си по този въпрос. Според служебния премиер Гълъб Донев и енергийния министър Росен Христов износът на тези продукти е за трети страни и не би трябвало да е забранен. На по-различно мнение е транспортният министър Христо Алексиев според когото най-разумно е да се забрани износът на дизелово гориво.

#ДПС