Обратно към пълната версия на статията »

"Къпеха се със студена вода, бабите падаха в тоалетните": Защо украинци напускат България

"Къпеха се със студена вода, бабите падаха в тоалетните": Защо украинци напускат България
A A+ A++ A

Украински бежанци започнаха да напускат България, за да намерят помощ другаде. Това се случи, след като държавата за пореден път спря финансирането на програмата, която им осигуряваше подслон, и пак започна да ги изпраща на различни места, включително фургони, без да им осигурява храна и вода.

На 27 ноември повечето украинци, настанени в центъра за мигранти в Елхово - 21 души, напуснаха и заминаха с автобус за Румъния на свои разноски. Доброволци казват, че те са си тръгнали заради лошите условия, липсата на храна и вода и неяснотата какво им предстои, пише Радио Свободна Европа.

Според областния управител на Ямбол Георги Чалъков обаче условията са били съвсем прилични като за такова място, украинците са имали всичко необходимо, а БЧК е осигурявал храна. Червеният кръст по принцип няма такъв ангажимент и е помогнал на добра воля.

В началото на ноември властите за втори път настаниха украинци във фургоните в Елхово, след като на 31 октомври за втори път спряха финансираето на правителствената програма за подслоняване на бежанци от Украйна.

Тогава от МВР казаха, че тези, които са били в хотели и не могат сами да поемат разноските си, ще бъдат настанени в държавни почивни бази. Така 35 души - предимно жени, 10 деца, сред които бебе, и 4-ма възрастни мъже, бяха изпратени във фургоните, с обещанието, че ще останат там само няколко дни.

Те обаче останаха почти месец, тъй като държавата стриктно спази "условието за пребиваването на украински граждани в центъра в Елхово да е до 30 дни".

Един ден повече са останали почти всички други - 12 души, които в крайна сметка са преместени в държавна база на БДЖ в Приморско. Последните двама са транспортирани в сряда от техни приятели във Варна, съобщи Чалъков.

Буферният или транзитен център в Елхово всъщност беше изграден през 2019 г. за задържане на нелегални мигранти, влезли незаконно през границата с Турция. Затова фургоните не са подходящи за нормален живот.

"Това ли са условията, които би уредил за майка си?"

Наталия Елис - украинка доброволка, която живее в Пловдив, но помага на бежанци в цялата страна, разказа пред Свободна Европа от първо лице какво е заварила в Елхово. Наложило ѝ се е да ходи три пъти там - първия път за раздаване на одеяла и постелки, втория за печки и храна, третия - за храна и вода.

Това се случва, след като първия ден БЧК са дали на украинците по един пакет суха храна, а на другия ден те получили един топъл обяд от социалния патронаж.

"Попитайте областния управител това ли са условията, които би уредил за майка си? Къпеха се със студена вода, докато не вдигнах шум в социалните мрежи. Сега казват, че всички били нахранени и имало вода за пиене. Имаше, но се оказа заключена. Когато за втори път занесох храна, пазачите отвориха ремарке и там имаше вода, която никой не беше дал на хората", каза Елис.

След като тази помощ свършва, Червеният кръст се заема изцяло с грижата за украинците, защото вече няма кой. След запитване оттам уточниха, че те са предоставяли помощ в периода 18-28 ноември, тъй като не е имало осигурено финансиране от Областната администрация, която се грижи за функционирането на центъра. БЧК-Ямбол е подготвял и предоставял храна и хигиенни материали. Общо количество е: храна от кетъринг - 1890 опаковки; вода - 900 л., консерви - 240 бр., хигиенни материали - 93 бр., адаптирано мляко - 1 к., бебешко пюре - 20 бр.

Всеки ден, по график, служители и доброволци, бяха на разположение на гражданите на Украйна, като представяха и психологическа помощ и бяха организирани забавления за децата, уточниха от БЧК.

Наталия Елис разказа и какви са условията - тоалетните, които са общи, както и баните, са непригодни за възрастни хора, тъй като са с клекало, а няма никакви дръжки, за които те да се хванат и да се изправят.

"Бабите буквално падаха в тоалетните!", каза Елис, която е публикувала във Фейсбук страницата си видео от друг доброволец. На 20 ноември той пише: "Елхово - лагер за бежанци. Бих го нарекъл филтрационен лагер. Пристигащите нямат миещи средства, до скоро нямаха топла вода. Нямат и храна".

Една от настанените там украинки - майка на две деца, разказа още преди две седмици:

Тоалетните текат, мястото е малко. Няма къде децата да учат“.

Според областния управител обаче условията са съвсем прилични за такова място.

"Е, не е като в хотел. Наистина е доста тясно, но има отопление, вода за къпане и за пиене, БЧК осигуряваше храна, даже пуснахме интернет, за да могат децата да учат онлайн", коментира Чалъков и допълни, че областната управа е в готовност да настани всеки, който има нужда от подслон.

"Придвижването на територията на ЕС на украинските граждани с временна закрила е свободно. Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет не разполага и не поддържа данни за самоволното напускане и избор за престой в друга държава от гражданите на Украйна", отговориха на свой ред от институцията след официално запитване.

Според Агенцията целта на престоя на украинците в Елхово е "да се идентифицират техните нужди и степен на уязвимост". Като "на този принцип и местонахождението на базите, в които се настаняват украинците, се определя профилът и потребностите на хората".

По повод настанените в Приморско оттам уточниха, че "всички предвидени места покриват минималните задължителни изисквания за прием, съгласно общоприетите нормативни документи".

Друга доброволка - Светлозара Колева от Варна, обаче разказа, че те са стояли в Елхово до последно, а се е оказало, че държавната база има места.

"Наталия Елис звъня по телефони, писа, докато нещата се уредят чисто административно, защото ние можем само да закараме бежанците, но няма как да ги настаним", добави тя.

Самата Елис каза: "Всички водихме преговори, но може би аз вдигнах най-много шум".

Областният управител обаче коментира, че не знае какво са правили доброволците, но институциите са организирали това. Формално няма как друг, освен те, да го го направят.

"Един месец там е много, особено за деца. Другият проблем е, че сега очакваме нова вълна бежанци заради липсата на електричество в Украйна след руските удари и не е ясно какво точно ще се случи с тези хора", предупреди Колева.

"Затвор", в който се очаква украинците да отидат сами

"Елхово е контейнерно, строено с европейски пари, отпуснати целево за разширяване на капацитета от места за задържане на незаконно влезли мигранти. Оборудвано с тази цел - мястото е затвор, това, че вратата е отворена не променя факта, че това е един плац с контейнери и кльон", коментира Илияна Савова от Българския хелзински комитет (БХК), която работи по проблема.

Тя добави, че там няма никаква комуникация, услуги, инфраструктура, но въпреки това в момента управляващите се опитват да го използват като буферен разпределителен център. И то при положение, че се намира на другия край на България и не там откъдето хората влизат от Украйна.

"Каква е идеята да го правим там? Просто защото МВР разполага с контейнери и свободни места, това е откровена глупост - да се направи заради удобството на полицията", каза Савова.

Тя разказа, че още на първата среща към щаба на служебния кабинет за бежанците всички неправителствени организации са били категорични, че не трябва това място да се използва като разпределителен център за нововлезли украински бежанци.

"По принцип идеята е след регистрация да бъдат настанени някъде, докато се ориентират, бъдат профилактирани и някой прецени те уязвима група ли са - ще бъдат ли настанени в държавна или общинска база, или ще се оправят сами. Това не може да става там", допълни юристката от БХК.

По думите ѝ правният статус на центъра е абсолютно неясен и не е сигурно дали е въведен в експлоатация.

"Никой не знае, твърди се, че е въведен, но аз не вярвам, досега чухме много неверни твърдения, не знаем с какъв акт е прехвърлен - в собственост или в управление, на областния управител", каза още Савова.

И уточни, че според плана за временна закрила не могат да се създават такива места за настаняване на хора.

Тя допълни, че според щаба украинците трябва сами да се доберат по някакъв начин до Елхово, за да бъдат настанени там и евентуално профилактирани от неясно кого. Вероятно се разчита на неправителствените организации, защото Агенцията за социално подпомагане отказва, не било тяхна работа, каза още Савова.

"Болни, куци, ранени трябва да се занесат до Елхово на собствени разноски, като не е ясно кой ще ги храни, и където няма медицински услуги, за да чакат един месец да бъдат разпределени в някакви бази", коментира юристката.

Живот в статистика

Към 29.11.2022 г. украинските граждани, които са останали на територията на България, са 51 516. Напусналите страната за последното денонощие са 1982 лица, съобщиха след питане от Агенцията за бежанците.

Според статистика в официалния сайт ukraine.gov.bg 910,594+ украинциса влезли в България, като от тях децата са 51,905+. Общо 146,493+ са подавали заявление за временна закрила от началото на войната, като не е ясно колко от тях са преминали транзитно. В момента настанените са 12,954+.

По официални данни мигрантският център в двора на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души.

В края на май там бяха настанени временно над650 украински бежанци, които до този момент бяха отседнали в хотели по Черноморието, когато за първи път програмата за субсидии спря. Те останаха там 72 часа, преди да бъдат настанени в държавните бази. Бежанци бяха пратени и в буферния център в Сарафово. Стигна се до решение някои хотели все пак да приемат бежанци, като обаче сумата на човек на ден беше намалена от 40 на 15 лева.

През октомври обаче управляващите отново решиха, че ще прекратят програмата и ще преместят всички около 16 000 настанени в хотели в държавни почивни бази. През следващите 2 седмици имаше протести на украинските бежанци, както и на хотелиери.

На 16 ноември кабинетът взе решение все пак да не прекратява програмата до 24 февруари 2023 г., когато се навършва 1 година от началото на войната. Занапред обаче 15-те лева на ден за бежанец да са само за нощувка, но с тях да не плаща вече за храна. Преди това 5 лева от сумата отиваха за изхранване на украинците.

Според новото решение хората, които са били подслонени в хотели до 31 октомври, ще имат право да останат на същите места. Украинците, които са влезли в България след 1 ноември обаче, вече ще се настаняват в държавни почивни бази. Според плана на властите новопристигналите първо ще трябва да минават през буферни центрове като този в Елхово.

Средствата за помощ на украинците идват от Европейски фонд, а не от българския държавен бюджет.

#Русия-Украйна #Украйна