Обратно към пълната версия на статията »

Костадин Костадинов: Призовавам президента да наложи вето върху хартиената бюлетина

Костадин Костадинов: Призовавам президента да наложи вето върху хартиената бюлетина
A A+ A++ A

Смесеното гласуване ще даде възможност за една изборна вакханалия, каквото е имало през 2021 г. Това коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той призова президентът да наложи вето върху хартиената бюлетина в ефира на NOVA.

"Въпреки че последните пъти, когато го призовахме да свика референдум за въвеждане на еврото, отказа. Затова утре в 12.00 ч. излизаме на протест пред НС за запазването на българския лев", поясни депутатът.

Костадинов припомни случай, за който твърди, че е станала злоупотреба с изборните книжа.

"През 2019г. "Възраждане" беше на балотаж на кметските избори във Варна. Тогава успяхме да осигурим застъпници само в половината от секциите. Нямахме достатъчно хора. В тези 200 секции, в които имахме наблюдатели, победихме ГЕРБ. В другите, в които нямахме такива, ГЕРБ ни победи в съотношение 2:1 и в крайна сметка спечели балотажа. Когато направихме анализ на изборния резултат, коментирах публично това нещо. Заявих, че вотът се фалшифицира. Коментарът на един от общинските съветници във Варна беше: "Кьорав карти не играе. Като нямате възможност да си докарате застъпници, не се оплаквайте, че сме ви открадвали гласовете", разказа лидерът на "Възраждане".

Според него повечето хора ще гласуват с машини на следващите избори.

"Тук искам да направя уговорка, че и с машините стават злоупотреби, просто са по-малко. Когато се броят бюлетини, този процес е децентрализиран. Ако разполагаш с хора по места в секциите, те могат да направят, каквото си поискат. С машините е друго – там се контролира процеса централно от управляващите. Неслучайно затова повдигнахме въпроса за ролята на "Информационно обслужване". Той е основният виновник да има съмнения в честността, прозрачността и почтеността на изборния процес", уточни депутатът.

#Костадинов