Обратно към пълната версия на статията »

ИТН самостоятелно ще участва в предсрочни парламентарни избори, заяви Тошко Йорданов

ИТН самостоятелно ще участва в предсрочни парламентарни избори, заяви Тошко Йорданов
Стоп кадър/Фейсбук
A A+ A++ A

"Има такъв народ" (ИНТ) ще участват самостоятелно в предсрочни парламентарни избори, заяви заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов, съобщи БТА.

"Когато една политическа партия не е влязла за 4000 гласа в парламента и на всичкото отгоре бившите й партньори се замерват с доказателства как са фалшифицирали изборите, най-логично е тази партия да участва”, посочи Йорданов.

"Ако бяхме в този парламент, нямаше да имаме председател от ГЕРБ, начело на Народното събрание, нямаше да има разговори с ГЕРБ, нямаше да има вопли към ГЕРБ за подкрепа на правителство на малцинството”, добави Йорданов. На въпрос дали ще се явят самостоятелно на изборите, той отговори: "Имам някакво вътрешно усещане, че ще е самостоятелно".

Относно обсъжданите в парламента промени в Изборния кодекс, Йорданов каза, че хартиената бюлетина няма да направи изборния процес по-честен. "Има такъв народ" премахна хартията в първия парламент, в който влязохме, защото хартията позволява на ГЕРБ и ДПС да си организират купен вот, това е истината. За съжаление машините бяха опорочени от "Продължаваме Промяната", заяви Тошко Йорданов. Той допълни, че хартията ще докара повече гласове на ГЕРБ и ДПС. "В момента това, което става с Изборния кодекс е, че всеки драпа в частта, в която може да влияе, да се запази, за да може да изкриви вота колкото може със силите, които има", коментира той.

Представителите на ИТН коментираха последното решение на Конституционния съд (КС), с което беше обявено за противоконституционно решение на Народното събрание (НС) за предприемане на действия от Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ) за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20 април тази година.

Бившият министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обясни, че според КС са били иззети функциите на изпълнителната власт и че Народното събрание грубо се е намесило в частно-правни отношения между АПИ и частни изпълнители. "Аз се чувствам удовлетворен, защото излиза наяве истината как се работеше, под какъв натиск и как се спираше работата на МРРБ и на мен лично като министър”, добави Караджов. По думите му в предходното правителство е имало серия от "антикоалиционни, антидържавни решения, решения против конституцията на България".

Според Тошко Йорданов решението на Конституционния съд е опровергало твърденията за корупция в МРРБ.

#Тошко Йорданов - ИТН #предсрочни парламентарни избори