Обратно към пълната версия на статията »

НА ЖИВО Депутатите продължават с обсъждането на промените в Изборния кодекс

НА ЖИВО Депутатите продължават с обсъждането на промените в Изборния кодекс
A A+ A++ A

Народното събрание ще продължи с обсъждането на второ гласуване на промените в Изборния кодекс. Това предвижда точка първа от програмата за работа на депутатите в четвъртък, публикувана на Интернет страницата на Народното събрание.

В петък миналата седмица повече от 11 часа депутатите дебатираха първите 16 параграфа на законопроекта, докладвани от Комисията по правни въпроси.

Гласуването на текстовете бе оставено за следващо пленарно заседание. Изказвания в петък направиха над 50 народни представители от "Продължаваме Промяната".

Законопроектът, който депутатите обсъждат на второ четене, е общ и в него са включени промените, предложени от "БСП за България", с които се дава възможност за избор в секциите с над 300 избиратели между гласуване с машина или с хартиена бюлетина и тези на "Демократична България" (ДБ) за въвеждане на преброителни центрове.

Миналата седмица парламентарните групи на "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" се обявиха "против" разглеждането на промените в Изборния кодекс. Те настояха временна комисия да обсъжда всички възможни изменения, а действията на ГЕРБ-СДС, ДПС и "БСП за България" в подкрепа на хартиената бюлетина, определиха като действия на "хартиена коалиция".

Дебатът "за" или "против" възможността гражданите да избират между хартиена бюлетина и гласуване с машини ескалира с размяната на реплики в петък вечерта. Тогава Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ "БСП за България", заяви, че левицата няма да оттегли законопроекта си за промени. Откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона, обърна се Свиленски към депутатите от "Продължаваме Промяната". Свиленски посочи още, че бившият министър-председател Кирил Петков е казал, че ако левицата оттегли законопроекта си, ще получи кодовете от машините за гласуване. Кой е той, че ще държи кодовете на машините, попита Свиленски, а в отговор съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че ще съди Свиленски, ако не си оттегли думите.

Впоследствие Свиленски не само не оттегли думите си, а в национален ефир и друг депутат от левицата Борислав Гуцанов ги потвърди като посочи, че цялата парламентарна група на "БСП за България" е чула въпросните думи на тогавашния премиер Кирил Петков.

От ГЕРБ-СДС първо предложиха промени, най-вече свързани с избирателния район "Чужбина", но още в началото на разглеждането на второ четене въпросните изменения бяха оттеглени от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Това стана след среща на парламентарната група с лидера на партията Бойко Борисов. Поводът за нея бе огромното недоволство от среднощното заседание на Комисията по правни въпроси, което продължи повече от 18 часа.

Освен измененията в ИК, депутатите следва да обсъдят и проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Точката е фиксирана като втора от програмата за 1 декември. Вносител на проекта е Драгомир Стойнев от "БСП за България".

#Изборния кодекс