Обратно към пълната версия на статията »

ГЕРБ предлага: Всяка обществена сграда да е с табела, че комунизмът е престъпен

ГЕРБ предлага: Всяка обществена сграда да е с табела, че комунизмът е престъпен
A A+ A++ A

На всяка обществена сграда в България да бъде поставена табела, която да осведомява, че комунистическият режим и дейността на Българската комунистическа партия (БКП) са обявени за престъпни със закон, предлага парламентарната група на ГЕРБ - СДС.

Предложението идва 33 г. след падането на комунистическия режим, 22 г. след приемането на закона за обявяването му за престъпен и след като самата ГЕРБ е била на власт в продължение на повече от десетилетие. Инициативата съвпада по време с опитите на партията на Бойко Борисов да сформира т. нар. евроатлантическо мнозинство за съставяне на правителство като привлече в управлението "Демократична България".

В проекта, с вносители лидера на СДС Румен Христов и бившите външни министри Даниел Митов и Екатерина Захариева, се предлага такива табели да бъдат поставяни на всички обществени сгради, в които се помещават държавни органи и техни структури, на общини, културни институции, образователни центрове, училища и университети.

Вносителите предлагат от публичните места да бъдат премахнати всички символи, възхваляващи комунизма и БКП, а онези символи, които съдържат културна стойност, да бъдат предадени в Музея на социалистическото изкуство.

Предвиждат се и наказания: ръководителите на съответните учреждения ще бъдат глобявани с по една заплата за неизпълнение, а ако това продължи - с още две.

Петчленки към областните управители ще следят за спазването на разпоредбите.

На администрациите, областните управители, гражданските организации, юридическите лица и гражданите се вменява задължението да изпълняват закона в едномесечен срок след приемането му.

В мотивите към законопроекта се казва, че и след 33 г. се правят системни и целенасочени опити за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждаване на младите поколения, които нямат лични впечатления от него, пише "Дневник".




#ГЕРБ