Обратно към пълната версия на статията »

Катар 2022: Левандовски се „отпуши”! Полша надви Саудитска Арабия с 2:0

Катар 2022: Левандовски се „отпуши”! Полша надви Саудитска Арабия  с 2:0
gol.bg
A A+ A++ A

Роберт Левандовски се отпуши на световни финали, а Полша надви Саудитска Арабия с 2:0 в мач от група С на „Едюкейшън Стейдиъм”.

Нападателят вкара второто попадение в края, след като преди това отборът му поведе през първото полувреме, но имаше и големи проблеми, предаде gol.bg.

Саудитска Арабия игра по-добре в дълги периоди от сблъсъка, тимът изпусна и дузпа и в крайна сметка не успя да вземе нещо от мача, макар че заслужаваше. Вратарят на европейския тим Войчех Шченсни направи серия спасявания и също бе с основен принос за триумфа.

Така поляците вече имат 4 точки, но в последния си мач играят с Аржентина. Азиатците остават с 3, като ще играят с Мексико и все още могат да продължат напред.

И в двата състава имаше по 3 промени от първите им мачове. За Полша Аркадиуш Милик стартира в нападение като подкрепа на Роберт Левандовски. Биелик и Франковски също започнаха, а на пейката останаха Шимански, Камински и Залевски. При Саудитите 2 от промените бяха поради контузии.

Началото бе спокойно, като азиатския тим действаше с доста голямо самочувствие. В 7-ата минута Ал-Бураик стреля силно отдалеч, но след рикошет топката премина над вратата. В 13-ата минута Кано отправи страхотен шут под гредата, но Шченсни отрази. Това бе доста сериозна опасност.

Последваха три бързи жълти картона за европейците, които сякаш усетиха, че отстъпват на съперника в тези минути. Чак в средата на полувремето Биелик стреля с глава за Полша, но Ал-Шехри блокира, а и вратарят сякаш щеше да успее да се намеси.

Следващите минути бяха доста слаби, а играта силно накъсана с чести нарушения. Затова малко изненадващо Полша поведе в 39-ата минута. Мати Кеш изведе Левандовски, който овладя, въпреки усилията на вратаря на съперника, от аутлинията върна към Желински, който със силен удар реализира с удар под гредата. Това бе първият точен удар на поляците.

Малко след това стана интересно. ВАР се намеси при една ситуация в наказателното поле на европейците и след като прегледа положението отново, реферът отсъди дузпа за нарушение на Биелик срещу Ал-Шехри. Ал-Даусари стреля силно, но Шченсни отрази по великолепен начин, а след това се справи и с добавката. Полша оцеля в първата минута от 10-те добавени.

В крайна сметка паузата дойде при аванс за европейският тим, който обаче определено отстъпваше на съперника. След нея саудитците продължиха да бъдат по-активни и в 55-ата минута пропусната отново да изравнят. Защитата на Полша не успя да изчисти топката и Ал-Даусари остана на чиста позиция, но отблизо стреля в тялото на плонжиралия Шченсни. Още едно спасяване на вратаря.

Минути по-късно последва неточен удар и на Ал-Бурайкан. Поляците трябваше да се защитават, но в средата на второто полувреме като по чудо не вкараха отново, удряйки 2 греди. Първо в 63-ата минута Милик засече с глава в напречната греда, а 2 минути след това Левандовски отблизо отклони в страничния стълб.

В 69-ата минута Ал-Даусари стреля отдалеч, но право в Шченсни. В 78-ата минута изстрел на играч в зелено мина встрани. В 82-ата минута обаче, интригата приключи, а Левандовски най-после вкара на финали. Защитник на Саудитска Арабия не успя да овладее, нападателят на Барселона отне и с прецизен изстрел с левия крак оформи крайния резултат.

Полша – Саудитска Арабия 2:0

1:0 Желински 39
2:0 Левандовски 82

Полша: Шченсни, Кеш, Глик, Кивьор, Берешински, Франковски, Криховяк, Биелик, Желински (63 Камински), Милик (71 Пионтек), Левандовски

Саудитска Арабия: Аловаис, Абдулхамид, Ал-Амри, Ал-Булайхи, Ал-Бураик (66 Ал-Ганам), Ал-Малки, Ал-Бурайкан, Ал-Наджи (46 Ал-Абид), Кано, Ал-Даусари, Ал-Шехри

#Катар 2022