Обратно към пълната версия на статията »

Стикери с "кървав" Путин разлепиха до имената на евродепутати

Стикери с "кървав" Путин разлепиха до имената на евродепутати
Беата Пломецка, Туитър
A A+ A++ A

Стикери с надпис "С гласа си подкрепям тероризма" и кървав отпечатък върху лицето на Путин бяха залепени на вратите на кабинетите на повечето евродепутати, които гласуваха против признаването на Русия за държава спонсор на тероризма.

Новината за залепените стикери бе разпространена в Туитър от Беата Пломецка, която е журналистка от Полското радио.

Тя казва, че стикерите са разлепени през нощта на 24 ноември на вратите на 54 евродепутати, които гласуваха против признаването на Русия за спонсор на тероризма. Общият брой на гласовете срещу резолюцията бяха 58, а сред тях попаднаха и петимата български евродепутати от БСП.

В сряда Европейският парламент прие резолюцията, с която признава Русия за държава спонсор на тероризма. "За" гласуваха общо 494 евродепутати, а 58 бяха "против", 44 се въздържаха.

Председателят на делегацията на българските социалисти Петър Витанов каза, че резолюцията не може да бъде подкрепена, тъй като работи за ограничаване на всички дипломатически контакти с Русия и блокира мирното решение на конфликта.

"Това означава, че просто не се търси мирно решение, не се търсят преговори, а се търси очевидно допълнителна ескалация... Със самата тази тежка риторика, в крайна сметка, според мен, се отвързват ръцете на Путин и се влиза в наратива на Путин. Обяви го за терорист и тогава на практика ще му отвържеш ръцете! Той да прави каквото си пожелае в Украйна, без да се съобразява с нищо", коментира Витанов.

С резолюцията парламентът призова ЕС да обмисли добавянето на Русия в списъка на държавите, които подкрепят и създават тероризъм.

Призовава се Съветът на ЕС да включи в европейския антитерористичен списък руската частна армия "Вагнер", "Кадировците", както и други въоръжени групировки, финансирани от Русия, пише Mediapool.



#Владимир Путин #ЕП