Обратно към пълната версия на статията »

Тъжна реалност: В последните си дни Анахид Тачева не разпознавала дори децата си

Тъжна реалност: В последните си дни Анахид Тачева не разпознавала дори децата си
A A+ A++ A

Една от най-известните говорителки на Българската национална телевизия Анахид Тачева, издъхна на 82-годишна възраст на 18 ноември.

В последните години здравето на славната говорителка бе сериозно разклатено. Тя страдаше от прогресивна деменция и губеше паметта си. В последните седмици от живота си не разпознава абсолютно никого от роднините си, дори собствените си деца. Анахид нямала никакви спомени за живота и самоличността си - нито добри, нито лоши.

Заболяването отключила след внезапната загуба на сина си Митко Цонев, който издъхна през 2016 година от масивен инсулт едва на 57-годишна възраст. После пък сестра му Теодора направи опит за самоубийство след тежка депресия и бе между живота и смъртта в продължение на дни в Пирогов. Тогава Анахид, която бе заминала да живее при дъщеря си Анахид в Щатите, се върна у нас, за да поеме грижите около едно от децата на Теодора, което социалните служби настаниха в дом.

Тежките лични драми, преживявания и стрес били причината легендата на БНТ да развие пагубна деменция, като лечението й до последно било при най-добрите лекари в Америка.

Всъщност първият сигнал, че деменцията започнала да я погубва, дошъл преди две години, когато Анахид спряла да говори за покойния си син Димитър Цонев и спомените й с него били изтрити от паметта й.

Въпреки че платили хиляди долари за лечение, ефект от него нямало и не могли да спрат хода на коварната болест, писа "Ретро“.

#Анахид Тачева