Обратно към пълната версия на статията »

Турция планира наземна офанзива в Сирия и Ирак, САЩ и Русия зоват за деескалация

Турция планира наземна офанзива в Сирия и Ирак, САЩ и Русия зоват за деескалация
A A+ A++ A

Турция може да разшири военните операции срещу кюрдските екстремисти в Северна Сирия, за да включи сухопътно нахлуване, каза президентът Реджеп Ердоган, заплашвайки да ескалира напрежението в регион, където присъстват американски и руски войски.

"Това не се ограничава само до въздушна кампания", каза Ердоган пред репортери по време на полет от Катар, предаде "Ал-Джазира".

Турската операция – наречена "Нокът Меч" – започна в неделя, седмица след бомбения взрив на булевард "Истиклял" в Истанбул, който уби шестима души и рани 81, с въздушни удари срещу Кюрдската работническа партия (PКК) в Ирак и Отрядите за защита на народа (YPG), нейните филиали в Сирия. PKK и YPG отричат участие в атентата.

Ще се консултираме с нашето министерство на отбраната и генералния щаб и ще решим заедно степента, до която нашите сухопътни сили трябва да дадат принос, след което ще предприемем съответните стъпки, е казал Ердоган.

От месеци турският президент заплашва с нова наземна офанзива срещу YPG, които, според него, представляват риск за националната сигурност на Турция.

САЩ – които разчитаха най-вече на сили на кюрдската милиция YPG, за да победят "Ислямска държава" (ISIS) в Сирия – призоваха за деескалация.

"Съединените щати изразяват своите искрени съболезнования за загубата на цивилни животи в Сирия и Турция. Настояваме за деескалация в Сирия, за да защитим цивилния живот и да подкрепим общата цел за победа над ISIS. Ние продължаваме да се противопоставяме на всякакви некоординирани военни действия в Ирак, които нарушават суверенитета на Ирак", се казва в изявление на Нед Прайс - говорител на Държавния департамент.

Русия също призова Турция да се въздържа от използването на "прекомерна" военна сила.

#Турция