Обратно към пълната версия на статията »

Енергиен шеф в Украйна: Прекъсванията на тока ще продължат до края на март 2023 г.

Енергиен шеф в Украйна: Прекъсванията на тока ще продължат до края на март 2023 г.
A A+ A++ A

Държавната енергийна компания на Украйна заяви, че прекъсванията на електрозахранването ще продължат във вторник в цялата страна, като президентът Володимир Зеленски каза на украинците, че те консумират повече енергия, отколкото е на разположение, а директорът на една от украинските енергийни компании предупреди, че прекъсванията на тока вероятно ще продължат до март догодина.

"Енергийната система на на Украйна все още не се е възстановила напълно от шестте вълни на руски ракетни удари и не може да работи с пълен капацитет“, написа в Telegram късно снощи Ukrenergo - държавен оператор на електропреносна система в Украйна и единствен оператор на високоволтови преносни линии в страната, съобщава "Файненшъл таймс".

В редовното си обръщение през нощта Зеленски апелира към регионалните власти и местните общности да повтарят молбата към жителите за намаляване на използването на енергия.

Серхи Коваленко, главен изпълнителен директор на украинския енергиен доставчик Yasno, заяви, че "украинците най-вероятно ще трябва да живеят с прекъсвания на ток до края на март догодина“.

Най-добрият сценарий, каза Коваленко, че няма да има нови руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна и "дефицитът на мощност може да бъде равномерно разпределен в цялата страна". Ако обаче Русия продължи своите ракетни и удари с дронове по електрическата мрежа, предупреди той, Украйна "ще трябва да използва не само почасово спиране за стабилизация, но и аварийните спирания, по време на които може да няма електричество за много дълго време", съобщи БНР.

Държавните власти заявиха миналата седмица, че повече от 10 млн. души, или около 1/4 от населението на Украйна, са без ток след седмици на руски атаки. Броят и продължителността на прекъсванията на електрозахранването в цялата страна, включително в столицата Киев, се увеличиха през последните дни, тъй като температурите спаднаха под нулата, а в някои региони на страна падна и първият сняг.

#ток