Обратно към пълната версия на статията »

Експерт: Цените на употребяваните коли няма да вървят надолу

Експерт: Цените на употребяваните коли няма да вървят надолу
A A+ A++ A

Цените на употребяваните превозни средства са спрели да растат, но това не означава, че пазарът за тях е на ръба и ще се срине, което ще доведе до поевтиняването им. Това предупреди Тайсън Джомини, вицепрезидент по данни и анализи в организацията за подпомагане на потребителите J.D. Power.

Експертът заяви, че продължаващите затруднения в доставките, ограничаващи пристигането на нови превозни средства, ще доведе до изчерпване на старите през следващите години.

"Ако производителите на автомобили можеха да произвеждат превозни средства, както през 2018 г., преди пандемията от Ковид-19, която накара производителите на чипове да променят приоритетите си, а други доставчици да затворят фабрики, изоставането откъм продажби може да бъде изчистено доста бързо и пазарът да се върне обратно към по-умерена ценова среда", категоричен е Джомини.

Анализаторът посочва, че цените на употребяваните превозни средства са спрели да растат, както беше през 2021 г., когато средната цена на употребявано превозно средство на някои пазари се е увеличила близо два пъти.

Джомини очаква цените на колите на старо да останат стабилни, тъй като липсата на нови автомобили продължава да се чувства. Според експерта, тази тенденция ще се запази поне до 2025 г.

#коли