Обратно към пълната версия на статията »

Много дъжд и малко слънце: Седмична ВИДЕО прогноза за времето

Много дъжд и малко слънце: Седмична ВИДЕО прогноза за времето
A A+ A++ A

След изтеглянето на средиземноморския циклон, преминал над Балканския полуостров, ще наблюдаваме стабилизиране на обстановката в нашата страна. Температурите ще останат високи за края на ноември.

Влошаване на времето и нови валежи очакваме от сряда. Разбира се, както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са твърде дългосрочни и е възможно да претърпят изменения.

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник над по-голямата част от страната ще е предимно облачно и на много места ще падне дъжд, на места придружен и от гръмотевици. По-значителни по-количества ще са валежите над Югозападна и Централна България, където не са изключени и количества от над 40-50л/кв.м.

През нощта срещу понеделник и в сутрешните часове над планинските райони и Източна България ще продължи да духа силен югозападен вятър, но следобед ще се обърне от северозапад.

Минималните температури ще останат без промяна и ще са между 9-12 °С. Най-високи ще са стойностите по Черноморието и Ю

гоизточна България – до 15-17°С.

През първия ден от новата седмица през нашата страна се очаква да премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще паднат значителни валежи. Над източните райони те ще са съпроводени и от гръмотевици.

Максималните температури ще са между 13°-15°С. Малко по-високи в югоизточните райони до 20-22°, а по-ниски над Северозападна и Западна България – до 10-12°С

Вятърът над цяла България ще се обърне от северозапад и ще се усили. Най-силни ще са поривите му над Дунавската равнина. Ще започне и понижение на температурите. Валежите ще спират.

Предупреждение за възможни значителни валежи и гръмотевични бури

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, валидни за понеделник. Забележка: Картата показва местата, където те са най-вероятни, но явленията няма да покриват цялата площ.

Жълт код: Издаваме код за краткотрайни, но интензивни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Не са изключени и гръмотевици.

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни по количества, предимно в ранните часове на понеделник и в следобедните часове. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Над отделни райони на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.
Времето в София:

През нощта срещу понеделник облачността ще се задържи значителна и на много места ще превали дъжд. Възможни са и гръмотевици. Минималните температури ще са между 8-9°С. Ще духа умерен вятър от югозапад. През деня ще преобладава значителна облачност. Максималните температури ще се повишат и ще са между 14-16 °С.

Прогноза за фини прахови частици: Не се очакват замърсявания.

Времето по Черноморието: Облачността ще се задържи значителна, а следобед на много места ще паднат значителни валежи, придвижени и от гръмотевици. Ще продължи да духа силен югозападен вятър, който следобед ще се ориентира от северозапад и ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°. Вълнението на морето - около 3-4 бала.

Времето в планините: Над планините облачността ще е предимно значителна и на много места ще превали дъжд, над 1500метра - и сняг. На места над Рило-Родопския масив и Централна Стара планина дъждовете ще са придружени и от гръмотевици. Очакваме над тези райони да паднат значителни по количества валежи, като на места ще надминат 40 -50л /кв.м.

Бъдете внимателни за възможни преливания на реки и възможни свлачища !

Следобед валежите ще отслабват и постепенно ще спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа силен, а по билата - и временно бурен югозападен вятър, но следобед ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на височина 1200-1300 метра надморска височина около 5°, на 2000 метра - около 2°, но с тенденция да се понижават.

Времето на Балканите: Причината за лошото време на Балканите е преминаващ през полуострова средиземноморски циклон. Ще се задържи променлива облачност и на много места ще паднат значителни валежи. Гръмотевични бури очакваме над Сърбия, България, Румъния Северна Македония, Гърция и Егейско море. Валежи от сняг - над високите планини.

Времето във вторник и сряда

През следващите два дни от седмицата времето над страната ще е по-често облачно или мъгливо, но ще се задържи топло за сезона. Повече слънчеви часове ще има над планините и планинските райони.

Сутринта във вторник на места в низините и котловините видимостта ще е намалена, а през деня ще е с ниска облачност. Вятърът ще отслабне и ще е от изток. Температурите като цяло ще са около нормата за ноември - минималните стойности ще са между 5-9 °С, а максималните – до 15-16°С.

В сряда вятърът ще се ориентира запад-югозапад и над планинските райони и Източна България ще се усили до умерен. Температурите ще се повишат. Времето ще се задържи облачно. Привечер над крайните югозападни райони ще превали слаб дъжд.

Времето в четвъртък

Съществено разваляне на времето очакваме от четвъртък. Тогава от югозапад на североизток ще започнат валежи от дъжд. Процесите до края на деня ще обхванат и източните райони. По-значителни ще са явленията над Горнотракийската низина и Северна България. Температурите ще се понижат.

Времето в петък и уикенда

Облачността ще се разкъса и ще намалява до слънчево време. През следващите дни вятърът ще отслабне и ще стихне напълно. Температурите ще се понижат. Очакваните минимални стойности ще са около нулата, а максималните до 7-9°С.Поредно разваляне на времето очакваме от неделя, когато от североизток ще застудява .

#прогноза за времето