Обратно към пълната версия на статията »

Опасно време днес! Силни валежи с риск от наводнения и гръмотевични бури, ето къде

Опасно време днес! Силни валежи с риск от наводнения и гръмотевични бури, ето къде
Pixabay
A A+ A++ A

Времето в неделния ден ще е с променлива облачност и на много места над крайните северозападни и югозападни райони ще паднат значителни валежи. Не са изключени и гръмотевични бури.

Към края на деня и през нощта срещу понеделник под влияние на преминаващ средиземноморски циклон валежите ще обхванат по-голямата част от страната. Над източните райони дъждовете ще са слаби и на отделни места.

Ще духа умерен от югозапад и с него ще нахлува по-топъл въздух. По-силни ще са поривите над крайните югоизточни райони.

Очакваните максимални температури ще се повишат и ще са между 15-22°С. Малко по-ниски ще са стойностите над Северозападна България – до 13-14°С.

Предупреждение за възможни значителни валежи и силни гръмотевични бури

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, валидни за неделя. Забележка: Картата показва местата, където те са най-вероятни, но явленията няма да покриват цялата площ.

Жълт код: Издаваме код за краткотрайни, но интензивни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Не са изключени и гръмотевици.

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни по количества, предимно в следобедните часове и през нощта срещу понеделник. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Над отделни райони на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

#прогноза за времето