Обратно към пълната версия на статията »

Криминалист: Не съм оптимист, че Сашко е жив

Криминалист: Не съм оптимист, че Сашко е жив
A A+ A++ A

Не съм оптимист, че детето е живо. Това каза по БНТ криминалистът Иван Савов.

Точно една седмица след изчезването на 12-годишния Александър от Перник - надеждата за неговото откриване не угасва. Савов каза , че е 100 процента сигурен, че малкият Сашко е отвлечен. Не е оптимист, че детето ще бъде намерено.

Според него издирването на изчезналия Сашко не е извършено по правилния начин. На бащата е трябвало да бъде направена психиатрична експертиза преди полиграфското изследване.

Разследването беше в грешна посока, няма нито едно твърдение от бащата, което да е доказано, каза още Иван Савов. Той изказа предположение, че бащата има някакви нерегламентирани контакти и детето е било отвлечено. Акцията доказала, че има дефицит на професионално подготвени хора. като грешка криминалистът отчита многото доброволци, включили се в издирването на Сашко.

Трябваше да има служители, които да ги водят, енергията не беше впрегната по правилния начин, обобщи криминалистът.

Мина прекалено много време на търсене в район, в който очевидно няма да го намерят. За съжаление не бяха свършени някои неща, които трябваше да бъдат свършени още в самото начало и които може би щяха да дадат някаква правдива следа за това как и кога се е случило", каза Савов.

По думите му има данни, че бащата на Сашко има психически проблеми и преди полиграфското изследване задължително се прави психиатрично освидетелстване на човека. Тези данни са от хора от неговото обкръжение.

"Човек с определен вид психическо разтройство не може да бъде подложен на полиграфско изследване, защото то ще бъде неточно", добави Иван Савов.

Той изрази увереност, че разследващите са поели по правилната следа. Трябвало е още миналата седмица с бащата да се работи активно, а те са го оставили да заблуждава над 2000 души.

В разследванията има един принцип - единственото меродавно нещо, което може обори или потвърди дадена версия са обстоятелствата, доказателствата и абсолютно доказаните твърдения, обясни още криминалистът.

#криминалисти