Обратно към пълната версия на статията »

Лошо за пушачите: Започва поетапно поскъпване на тютюневите изделия

Лошо за пушачите: Започва поетапно поскъпване на тютюневите изделия
A A+ A++ A

От март догодина започва поетапно поскъпване на тютюневите изделия, което ще приключи до януари 2026-а, заради увеличаване на акциза върху тях.

Това реши на първо четене бюджетната комисия на парламента.

По неофициални изчисления кутия цигари ще поскъпне средно с около 20 стотинки.

При други видове тютюневи изделия поскъпването ще е по-рязко.

Без гласовете на "Възраждане" текстовете бяха одобрени на първо четене, но депутатите се заканиха да направят промени преди окончателното им приемане. Например, Йордан Цонев от ДПС заяви, че ще припознае предложението на д-р Маша Гавраилова, а именно:

"Едно 15-процентно увеличение, а не 5, както сега се предлага, би довело до 92 млн. лева повече публични приходи и намаляване със 77 млн. кутии цигари", заяви д-р Гавраилова, която отговори на Румен Гечев от левицата за здравния ефект от поскъпването на изделията за пушене.

От страна на различните компании в сектора се подкрепя въвеждането на календар за поетапно вдигане на акциза, но има настояване:

"Да се отчитат различните характеристики на продуктите, различният рисков профил и различните дялове и принос на всяка група тютюневи изделия в бюджета", коментира Вирджиния Джевелекова от една от големите компании в сектора. И още – за риска от повишена контрабанда - отговори заместник-министърът на финансите Людмила Петкова:

"Цигарите са с най-малко увеличение предложено, защото при цигарите е най-голям рискът от контрабанда. за разлика примерно от нагреваемите изделия, или примерно тютюна за пушене".

Защо специфичният акциз се увеличава повече от пропорционалния бе един от въпросите в залата?

"Защото по принцип специфичният акциз зависи от цената, пропорционалният е твърда ставка. И всъщност за бюджета приходите не зависят от ценовите решения на бизнеса".

Над 660 милиона лева биха постъпили в хазната допълнително за целия период от акциз и ДДС, ако се приеме предложеният от финансовото министерство календар.

#цигари