Обратно към пълната версия на статията »

Всяко 12-о дете в България се ражда недоносено

Всяко 12-о дете в България се ражда недоносено
A A+ A++ A

Днес е Световният ден на недоносените деца, посветен на информацията и осведомеността за преждевременното раждане. Тазгодишното глобално мото за деня е: „Родителската прегръдка лекува – нека позволим контакт кожа-до-кожа от първия миг на раждането“. Световната здравна организация публикува нови препоръки за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло. Недоносените бебета трябва да започнат кунгуру-грижа веднага след раждането, както и контакт кожа-до-кожа, без да бъдат поставяни в кувьоз, се изтъква в тях, пишат от Фондация „Нашите недоносени деца”.

В насоките се посочва, че има сериозни доказателства, че подобна практика подобрява шансовете за оцеляване на всички бебета, родени преди 37-а гестационна седмица или с тегло под 2,5 кг, с изключение само на бебета, които се нуждаят от дихателна подкрепа, механична вентилация или са в шок. СЗО изтъква, че само с тази проста практика може да бъдат спасени до 150 000 живота годишно. Сред новите препоръки се посочва също така, че родителите трябва да бъдат включени в грижите за недоносените си бебета по време на болничния им престой и се насърчава изключителното кърмене до 6-месечна вързаст за преждевременно родените деца.

Над 15 милиона бебета се раждат преждевременно всяка година в световен мащаб, сочат данни на Световната здравна организация и над 1 на всеки 10 деца се появява на бял свят недоносено. Процентът на по-ранно настъпилите раждания варира от 5 до 18% в различните краища на света и е по-висок в нискоразвитите страни.

Данните в България

Процентът им е 12,22 на сто от всички раждания. Всяко 12-то дете у нас се е родило с различна степен на недоносеност, сочи статистиката. Най-голям процент раждания на недоносени бебета има в болниците в Пловдив, Русе, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, Бургас, Добрич, Плевен, Хасково, Сливен и София. В някои от тези градове делът на преждевременните раждания е доста по-висок от средния за страната.

Преждевременното раждане е основната причина за смърт на деца под 5-годишна възраст в света, става ясно от статистиките на СЗО. Над 1 милион деца на планетата умират годишно вследствие на усложнения от ранната си поява. Наред с това, много от недоносените деца израстват с дълготрайни последствия от недоносеността. Превенцията на преждевременното раждане с осигуряване на адекватно проследяване на бременността, наличието на оптимални грижи след раждането и проследяване на развитието на недоносените деца, са едни от ключовите аспекти за намаляването на честотата и последствията на този проблем, който засяга цялото общество.

По случай Световния ден на недоносените деца, за пореден път и НДК в София ще се освети в лилава светлина. Инициативата е на Фондация „Нашите недоносени деца” и цели да привлече общественото внимание и да даде гласност на проблемите, свързани с преждевременното раждане и предизвикателствата, пред които са изправени семействата, които отглеждат недоносено дете.

#бебе