Обратно към пълната версия на статията »

Полският посланик у нас: Най-вероятно ракетите са дошли от Украйна

Полският посланик у нас: Най-вероятно ракетите са дошли от Украйна
Президентство, архив
A A+ A++ A

Най-вероятно ракетите са дошли от Украйна. Може да е грешка на човек или на техника. Не се знае защо, но никой не изстрелва скъпа ракета за един хамбар. Това коментира посланикът на Полша у нас Мачей Шимански пред БТВ.

Лвов е на 50 км от Варшава. В Полша често се чуваха ракетни удари по Украйна, подчерта той. Според него, ако нямаше руски ракети във въздушното пространство на Украйна, Киев нямаше да изстрелва противовъздушни ракети и те да падат в територията на Полша.

Полша винаги е била напред с предложенията за санкции. В началото изглеждаше, че няма да е възможно да се приложат, но Русия показа, че те са нужни, продължи той.

А запитан как се пази Полша, той отговори така: Имаме стари системи, произведени в Русия, но модернизирани. Сега започнахме и да инсталираме „Пейтриът”.

Полша остава в бойна готовност. Остава така, докато ситуацията го изисква. Поляците не се притесняват. Полша не се подготвя за война, категоричен бе той.

В Полша се купува военна техника като самолети и танкове и затова се отделя около 3% от БВП на страната, стана ясно от думите му.

Не се опасяваме от бежанска криза, но се подготвяме. Знаем, че когато идва зима, а нямаш електричество и вода, трябва да намериш как да преживееш – украинците знаят, че в Полша винаги ще ги приемем. Никой не знае вече колко бежанци има в страната, каза полският посланик, цитиран от лупа.бг.


#Мачей Шимански #полският посланик