Обратно към пълната версия на статията »

„Комерсант": България е рисков пазар на имоти, където няма закони

„Комерсант": България е рисков пазар на имоти, където няма закони
Много компании, останали без финансиране, не можаха да продължат строителството на даже продадените обекти, коментира вестник „Комерсант". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: „Комерсант"; Превод: БГНЕС

България е един от двата най-рискови пазара на недвижими имоти в Европа, където господства беззаконие. Всяка пета българска строителна фирма е в банкрут. Незавършеното строителство е често срещано и чуждите клиенти могат да се опарят от това.

Руснаците са уморени от жилищните проблеми в страната си и все по-често се интересуват от недвижимост в чужбина. Много често в Европа цените са по-ниски, а качеството на имотите по-високо, отколкото в Русия. Но и тук те се сблъскват с проблеми, особено в България.

България заедно с Черна гора и Испания освен, че са популярни туристически дестинации отскоро се превърнаха и в места, където руснаците купуват ваканционни имоти. Тези три страни обаче влизат в рисковата група, където купувачите трябва да са винаги нащрек.

„В периода от 2001 г. до 2008 г. в тези държави активно се строеше, хората купуваха недвижимост още на стадий проект. Но с настъпването на кризата продажбите спряха. Банките се презастраховат и на практика престанаха да отпускат кредити на строителните предприемачи. Много компании, останали без финансиране, не можаха да продължат строителството на даже продадените обекти. В тези страни механизмът за контрол над строителството работи лошо. Например, нито в Испания, нито в България държавата не ограничава масовото презастрояване на крайбрежието. Със строителството и продажбата на недвижимост се занимават хора, които няма необходимия опит и професионализъм," коментира експертът Анна Левитова.

Например, известен е случай, когато в Черна гора къщите се строяха на земя, предназначена не за жилищно строителство. В крайна сметка собствениците не само се лишиха от апартаментите си, но и не получиха никакво компенсация.

Още една история за незавършеното строителство - на петзвездния голф курорт Corvera Golf and Country Club в Испания, припомня Станислав Зингел, президент на международната агенция за недвижими имоти „Гордън Рок". Строителите на проекта - компанията Calidona, банкрутира, оставяйки стотици клиенти без обещаните апартаменти.

Във връзка с икономическите проблеми на Испания мнозина експерти прогнозират увеличаването на броя на дългостроящите се обекти. За деветте месеца на 2012 г. броят на новите проекти на испанския пазар на недвижимост е намалял с около 80 000. През тази година ще бъдат завършени само 170 000-180 000 строящи се обекта, а през следващата още по-малко – 150 000-160 000.

Станислав Зингел отбелязва, че традиционната причина за възникването на масовото недострояване е кризата на спекулативните пазари на недвижими имоти.

„В Европа на първо място към тях спадат България и Испания. Именно в тези страни строителните компании най-често в сравнение с останалите изпитват различни финансови проблеми, чийто апогей е реалният банкрут," коментира той.

В България всяка пета фирма е в банкрут. „Преди покупката на имот на стадий строителство трябва да се поинтересувате от състоянието на компанията, да прочетете отзивите в интернет, да се запознаете със завършените проекти. Основният критерий за надеждност на строителя е големият опит на строителния пазар. Освен това в тези страни няма закони, защитаващи правата на инвеститорите, и лошо работи механизма за строителен контрол," предупреждава експертът от Tranio.Ru Марина Филичкина.

#вестник „Комерсант" #България #Испания #Черна гора #недвижими имоти