Обратно към пълната версия на статията »

Пеканов видя успех на служебния кабинет за евросредствата по Плана за възстановяване

Пеканов видя успех на служебния кабинет за евросредствата по Плана за възстановяване
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

"България успешно приключи с финализиране на оценката от страна на ЕК по отношение на плана за възстановяване и устойчивост по първото плащане", каза вицепремиерът Атанас Пеканов в студиото на "Още от деня" по БНТ. Във връзка с второто плащане - най-трудното и най-голямото, той уточни, че то включва 66 мерки, от които 22 законодателни мерки и 44 нормативни промени и инвестиционни проекти.

"Планът за възстановяване и устойчивост е нов механизъм и всички страни-членки в момента се учат как по най-добрия начин да го изпълняват. Одобряването на първото плащане беше успех на служебния кабинет, както и от работата на всички други правителства преди това и от редовния кабинет по изпълнение на тези мерки", обясни Атанас Пеканов - вицепремиер по управление на европейските средства.

По второто плащане служебният кабинет се фокусира върху подготовката на законите, входирани в парламента и те трябва да бъдат разгледани от народните представители и да бъдат приети в най-спешен порядък. Най-важните законопроекти са в сферата на върховенството на закона, каза още Атанас Пеканов.

"Защото това е една от големите теми, по които България е търпяла много критики през годините - върховенството на закона, антикорупционните практики трябва да се засилят. Това касае не само тези най-спорни теми като създаването на антикорупционна комисия, което трябва да се случи и въвеждането на механизъм за отчетност на главния прокурор. Това засяга най-общо цялата тема за съдебна система у нас", каза Пеканов.

Планът за възстановяване и устойчивост действа на принципа - получавате пари, когато има резултати, допълни вицепремиерът, цитиран от "24 часа".

#атанас пеканов #евросредства #план за възстановяване