Обратно към пълната версия на статията »

Проучване: Близо 7 млн. души в Северна Корея вече ползват мобилни телефони

Проучване: Близо 7 млн. души в Северна Корея вече ползват мобилни телефони
A A+ A++ A

Почти седем милиона севернокорейци използват мобилни телефони, а броят безжичните мрежи (WiFi) рязко са e увеличил през последните години, след като мобилните устройства все повече са се превърнали в инструмент за пазарна дейност в изолираната страна. Това се посочва в проучване на американски изследователи, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Мартин Уилямс и Наталия Славни от програмата "38 Норт" (38 North) на базирания във Вашингтон "Симсънс сентър" (Simson Center) твърдят, че последното им проучване върху дигиталните комуникации в Северна Корея, което включва анализ на сателитни изображения и проучване на около 40 дезертьори, избягали от Северна Корея между 2017 и 2021 година, показва стабилен растеж на абонатите на мобилни телефони.

От въвеждането на услугите за 3Джи (3G) мрежа през 2008 година броят на потребителите е нараснал от 6,5 милиона до 7 милиона, което е повече от една четвърт от 25-милионното население на Северна Корея, според авторите на проучването.

"Над 90 на сто от хората, участвали в проучването, заявиха, че ежедневно използват мобилни телефони и повечето от обажданията им са до членове на семействата и търговци", каза Славни на кратка пресконференция.

#Северна Корея