Обратно към пълната версия на статията »

Скандал! Турция отказва да приеме съболезнованията на САЩ за атентата

Скандал! Турция отказва да приеме съболезнованията на САЩ за атентата
A A+ A++ A

Турция отказа да приеме съболезнованията, изразени от Съединените щати по повод на вчерашния атентат в Истанбул, при който загинаха шестима души, а над 80 бяха ранени, предаде турската частна телевизия НТВ.

"Не приемаме, отхвърляме изказаните съболезнования от американското посолство", заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

В обвинения към САЩ, разпространени от други турски медии, министърът оприличи съболезнователното послание на действията на "убиец, който пръв отива на местопрестъплението".

Турция обвинява САЩ за подкрепата им за Силите за защита на народа (СЗН), кюрдска милиция в Сирия, която според Анкара е сирийското разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Дипломатическата мисия на САЩ в Турция е дълбоко натъжена от експлозията в Истанбул този следобед. Изказваме искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелаваме бързо възстановяване на ранените", се посочва в съболезнователното послание на посолството на САЩ в Анкара, оповестено вчера и цитирано от телевизия Халк.

Mинистър Сойлу, който сподели с обществеността най-новите сведения във връзка с атентата, каза още, че извършителката е щяла да бъде отведена в Гърция, ако не е била заловена от турските власти.

Операциите (по случая) продължават, добави Сойлу.

Министърът посочи, че при техническото подслушване след нападението терористичната организация е издала инструкции терористката да бъде убита.

"Те имаха план да убият терористката и да ни попречат да разкрием цялата мрежа. Но нашите сили за сигурност не позволиха въпросът да бъде прикрит", каза той, добавяйки, че е задържано и лицето, натоварено със задачата да я ликвидира.

#САЩ