Обратно към пълната версия на статията »

Политическите пророчества, които се сбъднаха

Политическите пророчества, които се сбъднаха
A A+ A++ A

Колко пророчества се оказват верни и колко от тях не се сбъдват? Не е лесно да се отговори на този въпрос, защото обръщаме внимание на онези, които се реализират. Техните автори могат да са не само професионални гадатели и ясновидци, но и например учени, писатели на научна фантастика, анализатори. Ето едни от най-невероятните прогнози на политическа тема, които са станали реалност.

Раждането на Хитлер
Още през 16 век известният френски ясновидец и астролог Мишел Нострадамус пише: „В дълбините на Западна Европа ще се роди малко дете от бедно семейство. Той ще съблазни голяма група хора с езика си. Неговата слава ще расте към източното царство."

Изследователите на текстовете на Нострадамус смятат, че става въпрос за Адолф Хитлер. Той е роден през 1889 г. в Австрия, в семейство от средната класа. Идва на власт благодарение на ораторските си способности. Що се отнася до „Източното кралство“, тук може би се има предвид Япония, която по време на Втората световна война е съюзник на Германия и Италия.

Американският медиум Едгар Кейси получава прозвището „Спящият пророк“, защото прави предсказания в съня си. Неговите пророчества са много точни: той посочва началото и края на Първата и Втората световна война, пророкува поражението на германците от съветските войски и края на Втората световна война с победата на СССР.

Атомната бомба и Студената война

Няколко научнофантастични книги на Х. Г. Уелс предсказват атомната бомба много години преди тя да стане реалност. Например романът „Освободеният свят“, публикуван през 1914 г., описва ръчна граната на базата на уран, която може да експлодира безкрайно дълго. А в „Формата на бъдещите неща“ (1933 г.) е представено описание на Втората световна война, която започва едва през 1939 г.

През 1940 г. американският писател на научна фантастика Робърт Хайнлайн публикува разказът „Безполезно решение“. Сюжетът му е следният: Съединените щати са първите в света, които разработват ядрени оръжия и подтикват други страни да го направят. Въпреки че работата е написана много преди да възникне идеята за възможността от използване на ядрени оръжия за унищожаване на хора, тя съдържа намеци както за надпревара във въоръжаването, така и за студена война между Съединените щати и СССР.

Убийството на Джон и Робърт Кенеди

През 1956 г. списание Parade публикувана статия за известната американска ясновидка Джийн Диксън. В него се твърди, че през 1960 г. изборите в САЩ ще бъдат спечелени от демократ, който ще бъде убит. Победата е спечелена от Джон Ф. Кенеди, представител на Демократическата партия. На 22 ноември 1963 г. той е застрелян в Далас.

Диксън предсказва и убийството на брата на Джон Ф. Кенеди, сенатор Робърт Кенеди. На 4 юни 1968 г. Кенеди-младши е убит от палестински бежанец в хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис, където е на предизборна обиколка.

Разпадането на Съветския съюз

През 1944 г. същият Едгар Кейси предсказа: „20-ти век още няма да е свършил, и ще настъпи крахът на комунизма.“ СССР преживява Втората световна война и животът в страната сякаш се стабилизира. Но през 80-те години избухва перестройката и през 1991 г. идва краят на комунизма.

През 1985 г. академик Виктор Геловани прогнозира развитието на страната за следващите години с помощта на компютърно моделиране. Анализът показва, че СССР има два пътя - единият модел обещава мощен индустриален и икономически пробив, а другият води до разпад. Реализира се вторият вариант. През 1989 г. академик Анатолий Сахаров казва, че ако не се вземат мерки, страната ще бъде изправена пред сепаратизъм и колапс. Така и става. Но е ясно, че футурологичните прогнози се правят въз основа на някои вече налични данни, а не на „астрални прогнози“.

Съдбата на Крим и Украйна

На известната българска прорицателка Ванга се приписва следното изказване от 1979 г.: „Крим ще се откъсне от един бряг и ще се прилепи към друг.“ Тогава никой не разбира какво означава това, но пророчеството се сбъдва през 2014 г., когато Крим се присъединява към Русия.

В друго предсказание Ванга говори за "страната на дупките и изкуствените планини". Тя твърди, че в страната ще има големи сътресения: „Източната част ще се издигне, а западната ще загине. И Стрелецът ще дойде там и ще управлява 23 години и всичко, което е било преди 23 години, ще се превърне в прах. Плач, барут и заек чакат Украйна.“

В онези дни, когато е направено пророчеството, значението му е напълно неразбираемо. Тълкувателите смятат, че "дупките и изкуствените планини" са мини и купища на Донбас, Стрелецът е, според една версия, бившият министър на отбраната на ДНР Игор Стрелков (въпреки че може да е някой човек, роден под астрологичния знак Стрелец), а думите "плач", "барут" и "заек" вероятно означават имена на конкретни лица от политическия дневен ред. Пророчеството на Ванга още не се е сбъднало докрай. Е, да почакаме и да видим, пише "Труд".

#пророчества