Обратно към пълната версия на статията »

С аванс за магистрала "Хемус" е купен хотел във Велинград?

С аванс за магистрала "Хемус" е купен хотел във Велинград?
АПИ
A A+ A++ A

С авансово отпуснати милиони за строителството на магистрала „Хемус“ е финансирана покупката на хотел във Велинград, пише разследващият сайт Bird.bg. Става дума за над 23 млн. лв. Те са били дадени като кредит за покупка на хотела. Парите са минали през фирмата "Водно строителство-Благоевград". Тя е получила над 84 млн. лв. По-голямата част от тях са преведени на друго дружество. Според Bird с остатъка е финансирано придобиването на хотела.

Собственик на благоевградската фирма е Виктор Велев. Той е управител и на друга строителна компания - "Грома Холд", собственост на Христо Савев. Именно той е учредил фирма, през която са минали парите за покупката на хотела. Това е дружеството ФХИБ ЕАД, което през миналия март дава 23.4 млн. лв. на фирмата "ММ Хотелс". Същата купува хотела за въпросната сума и учредява ипотека в полза на ФХИБ ЕАД.

"Произходът на тези 23,4 милиона на ФИХБ, предоставени като заем на "ММ Хотелс" не може да се проследи в подробности, тъй като Савев е декларирал, че фирмата му е микропредприятие и така е избегнал подаването на подробен годишен финансов отчет“.

За това, че с пари, отпуснати за "Хемус", е купен хотел са съобщавали и бившият вътрешен министър Бойко Рашков, и сегашният Иван Демерджиев без обаче да дадат подробности. Прокуратурата също не е съобщавала детайли.

Държавното обвинение упорито мълчи и за развитието на разследването за пране на пари, образувано по материали от МВР миналата година. Няколко месеца по него обвиняем бе единствено Борислав Колев от Благоевград. Отскоро към отговорност бяха привлечени още осем души, но прокуратурата не казва кои са. Mediapool разполага с имената им и публикува инициалите им.

Според разследващите деветимата обвиняеми са участвали в схема, чрез която са пренасочени милиони левове. След множество преводи през свързани фирми, парите са били изтеглени на каса от пълномощници. Сред тях е малоимотен мъж, изнесъл 18 млн. лв. За услугата му били обещани 20 хил. лв. По-късно обаче той починал след заразяване с коронавирус.


#АМ Хемус #хотел #Велинград