Обратно към пълната версия на статията »

Янев: Началото на войната наистина беше специална военна операция

Янев: Началото на войната наистина беше специална военна операция
A A+ A++ A

Тонът в Народното събрание се промени, диалогът между партиите вече започна. Това коментира лидерът на "Български възход" Стефан Янев по NOVA.

„При трети мандат – независимо дали ще бъде връчен на нас или на когото реши президентът, аз си представям сценария за провеждане на разговорите по този начин – от най-малките. Тоест ние с ДБ сядаме първи и така във възходящ ред. Преди да се направи общ разговор – дали ще е лидерски, дали между специалисти - трябва да има поотделно разговори, да се види каква е нагласата. Този разговор може да роди мнозинство, което аз наричам 160+”, каза Янев.

Според него обаче първо трябва да се прецени антикризисното поведение на парламента и партиите.

„Този разговор трябва да го започнем с търсене на решения в краткосрочен до средносрочен период, да кажем 1 година. Трябва да се търсят решения на социалните проблеми, проблемите с енергетиката и тн., обясни Янев.

„Когато се търси кабинет, който да преведе страната през кризи, трябва да е максимално компромисен и приет от партиите”, каза още Янев.

Запитан дали би бил кандидат за премиер, Янев каза, че това е въпрос на разговори.

„Не бих казал, че сега е моментът да се самопредлагам”, каза Янев. Той потвърди, че има идея за имена на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министър.

„Предстоят разговорите за първи и втори мандат. Нека не взривяваме диалога, започвайки отзад напред”, каза Янев.

Той каза, че не е променил позицията си за подкрепа на Украйна във войната.

„Връщайки се назад, началото на войната наистина беше специална военна операция. Българският национален интерес е да влезем във война и българските граждани да не бъдат пушечно месо”, каза Янев. „Всяка война завършна на масата за преговори. И преди, и сега подкрепяме Украйна. След мобилизацията в Русия възможностите за преговори са по-малки и нашето поведение трябва да е по-отговорно”, каза Янев.

#Янев