Обратно към пълната версия на статията »

Обща стачка блокира Белгия заради 40 години невиждана инфлация

Обща стачка блокира Белгия заради 40 години невиждана инфлация
Pixabay
A A+ A++ A

Белгия бе блокирана от обща стачка, организирана от големите синдикати в кралството. Протестиращите настояха за увеличаване на заплатите и доходите заради високата инфлация и огромните цени на енергията, извън заложената в закона индексация при такива случаи.

Белгийското летище "Шарльороа", което обслужва и полети от България, бе напълно затворено, а на "Завентем" бяха отменени 55 на сто от предвидените за днес полети.

Много зони бяха блокирани, а в огромната си част общественият транспорт - парализиран. В Брюксел работи само една линия на метрото, 7 трамвайни, както и около 15 автобусни. В някои части на Валония автобусите изобщо не се движеха, както и почти всички влакове в страната. Блокирани бяха много от големите търговски центрове, много от болниците работеха при намален приемателен режим.

Един от протестиращите каза пред БНР: "Повече от 40 години не е имало толкова висока инфлация. Всички са засегнати - както бащи, така и безработни, и пенсионери. Ако не правим нищо, ще измрем. Това, което правят синдикатите за един ден, е добре, но трябва да отидем по-далеч".

На подобно мнение е и медицинска сестра, която сподели: "На път сме да измрем, да се издушим. Аз работя в болница и повече не издържам".

Белгийският премиер Александър де Кро увери, че правителството е задействало редица извънредни мерки в помощ на покупателната способност и заяви, че белгийците трябва да се обединят, вместо да бъдат подстрекавани към разделение. Той отбеляза, че в Белгия съществува автоматичен механизъм за индексиране на заплатите.

Стачните действия трябва да приключат до утре, предаде БНР.


#обща стачка #Белгия #инфлация