Обратно към пълната версия на статията »

Министърът на туризма: Нямаме пари да държим украинците в хотели

Министърът на туризма: Нямаме пари да държим украинците в хотели
Фейсбук/Дарик
A A+ A++ A

Министърът на туризма Илин Димитров защити решението на правителството да извади украинските бежанци от частните хотели и да ги разпредели из държавните бази с това, че нямало пари за осигуряване на престоя им. Пред радио "Дарик" обаче той на няколко пъти изпадна в противоречие.

Според него, например, хем държавните бази са по Черноморието и няма проблем за преместването на украинците, хем не е точно така:

"Голяма част от тези бази са на брега на морето, т.е. - чужденецът трябва да се премести на 500 метра надолу. Няма причина да се наслагва напрежение. И друго важно нещо - базите са във вътрешността на страната, там където могат да се интегрират по-лесно самите бежанци."

На фона на съобщенията, че украински майки с деца са изпратени във фургони в Елхово, Димитров се впусна в разсъждения относно това какво представляват държавните бази, като много ги похвали.

"Какво значи държавна база? Това е хотел, който се стопанисва от държавата. Има 40 000 легла в държавите бази и там почиват всички работещи в България - в АЕЦ, в министерство на финансите, в министерство на отбраната... Това са ведомствените хотели, които са ремонтирани и са с добри условия. Всъщност местим бежанци от хотели в други хотели. Наслагва се едно настоение, че едва ли не ги местим в лоши места, или накрая на света. Не - там почиват работещи българи от години, така че няма нищо притеснително."

И на фона на думите му, че ведомствените хотели са с добри условия министърът на туризма добави: "В момента ги оборудваме - там където няма печки, слагаме печки".

Според него, толкова били добри държавните бази, че даже възникнало напрежение: "Там постоянно почиват българи. Дори имаме напрежение от страна на българите, които казват: "Ние си искаме базите, защото там ни харесва всяка година да почиваме".

Илин Димитров твърди също, че "ние единствени от целия ЕС сме ги настанили (бежанците от Украйна) от първия ден в хотели. Това беше много добро решение, защото помогнахме на един сектор, който беше тежко пострадал от ковид. В България бежанците бяха най-добре настанени, най-добре обгрижени, т.е. ние показахме пред света, че сме държава, която е наистина гостоприемна и се отнася с уважение къв бежанците."

Но сега вече "нашите финансови възможности свършват и това трябва да го знаят всички. Държавата даде за издръжка на бежанците общо над 520 млн. лв. Тя е разделена по много пера. По програмата, която ние администрираме, като министерство на туризма, се очаква да платим на сектора малко над 220 млн. лв. От общата сума около 240-250 млн. са еропейски средства, останалите са от бюджета, което не са малко пари, имайки предвид какъв дефицит имаме."

Министърът на туризма даде и още един довод за преместването на бежанците в държавни бази: "Имайки 10 000 бежанци в Слънчев бряг, какво можем да интегрираме там зимата - нищо. Нищо не работи, няма болници, няма училища, няма градини. А пръскайки така бежанците, те ще имат възможност да се включат и в социалния, и в икономическия живот в страната. Механизмът работи прекрасно, не виждам никакви причини за тревога и отношението на България към бежанците е възможно най-добро. Преместването им няма как да е насилствено, понеже програмата свършва на 15 ноември и те трябва решат - дали да се преместят, дали да отидат в чужбина, дали при приятели в други градове."

Илин Димитров смята, че протестите на украинските бежанци срещу преместването може да е инспирирано отвън. "Не зная това дал това е тяхна реакция или е подбудена - от хотелиери, НПО-та, от руско влияние. А ние всъщност получаваме благодарствени писма как добре са били настанени."



#украински бежанци #държавни бази #Илин Димитров